Is alimentatie verplicht en hoeveel alimentatie moet ik betalen?

door | 23 aug, 2022 | Actueel

Als je besluit om te gaan scheiden van je ex-partner, moeten er veel afspraken gemaakt worden over zaken als de nieuwe woonsituatie, eventuele kinderen en alimentatie. Onder alimentatie verstaan we de financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud die na de echtscheiding gemaakt worden. Dit kan partneralimentatie zijn, maar ook kinderalimentatie.

 

In dit artikel wordt er antwoord gegeven op de vragen: is alimentatie verplicht? En hoeveel alimentatie moet ik betalen?

 

Is het betalen van alimentatie verplicht?

Als je samen met je ex-partner kinderen hebt die een leeftijd onder de 21 jaar hebben, moeten er financiële afspraken worden gemaakt voor de verzorging en opvoeding. Dit wordt kinderalimentatie genoemd. Het betalen van kinderalimentatie is verplicht tot het 21ste levensjaar. Hebben jullie kinderen die ouder zijn dan 21 jaar? Dan kan er een onderhoudsplicht gelden. Dit is het geval als jullie samen kinderen hebben die gehandicapt zijn. 

 

Partneralimentatie betalen is alleen verplicht als er sprake is van een scheiding of als jullie geregistreerd partnerschap wordt beëindigd. Over het algemeen geldt dat degene die het hoogste inkomen heeft, betaalt aan degene met het laagste inkomen. In tegenstelling tot kinderalimentatie kun je van partneralimentatie af zien. Ben je niet getrouwd geweest of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan ben je alleen verplicht alimentatie kosten te betalen als hierover afspraken zijn gemaakt in jullie samenlevingscontract. Zijn hier geen afspraken over gemaakt? Dan ben je niet verplicht alimentatie te betalen. 

 

Hoeveel alimentatie moet je betalen?

Ben je van plan om te gaan scheiden en wil je weten hoeveel de minimale alimentatie is? Degene met het hoogste inkomen, zal het meeste alimentatie betalen. Wordt er partner- en kinderalimentatie aangevraagd? Dan hebben de kosten alimentatie voor de kinderen altijd voorrang. Hoeveel alimentatie er betaald zal moeten worden, wordt bepaald aan de hand van de gegevens die worden opgegeven op het moment van alimentatie aanvragen. 

 

 

Hulp nodig bij hoogte alimentatie bepalen?

Ben je van plan om te gaan scheiden en wil je antwoord op de vraag: hoeveel alimentatie moet mijn ex betalen? Of heb je andere vragen over online scheiden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.