Luisteren naar je kind

door | 31 jan, 2023 | Actueel

Sinds 2014 vindt de week van Het Vergeten Kind plaats van 29 januari tot en met 4 februari. Tijdens deze week krijgen kwetsbare kinderen een stem door zelf hun verhaal te kunnen vertellen. Bij ruim 55 duizend kinderen in Nederland is thuis wonen geen mogelijkheid meer. De grootste oorzaken voor de uit huis plaatsing zijn verwaarlozing en/of mishandeling. Aandacht en het gevoel van veiligheid is hard nodig om de kinderen een goede toekomst te kunnen bieden.

In deze blog lees je meer over de stichting Het Vergeten Kind en hoe je kunt voorkomen dat jouw kind zich vergeten voelt na een scheiding.

 

Het ‘Vergeten’ kind?

Met de stichting Het Vergeten Kind wordt niet bedoeld dat ouders of mensen in de zorg zich geen zorgen maken over het kind. Wel wordt er bedoeld dat het kind zich vergeten voelt. Thuis zijn er veel problemen. Zelfs zo erg dat thuis wonen niet meer veilig is. Duizenden kinderen kunnen niet thuis zijn. Het doel van de stichting Het Vergeten Kind is om alle kinderen zich gehoord en gezien te voelen. Kinderen moeten kind kunnen zijn en de zorg voor kinderen moet beter.

 

Scheidingen die eindigen in een vechtscheiding

Als ouders ervoor kiezen om te gaan scheiden is dit nooit leuk voor kinderen. Zeker niet als een scheiding eindigt in een vechtscheiding. Het zijn vooral de kinderen die ongevraagd gebruikt worden als machtsmiddel om het gelijk bij je ex-partner te kunnen halen. Bij een vechtscheiding wordt er ruzie gemaakt over alles. In Nederland eindigt ongeveer 10 tot 15 procent van alle scheidingen in een vechtscheiding. Kinderen tussen de 2 en 7 jaar maakten het vaakst een scheiding van hun ouders mee.

 

Gevolgen scheiden voor kinderen

Er wordt wel eens gezegd dat de negatieve gevolgen van scheiden steeds minder negatief zijn, omdat scheiden steeds vaker gebeurt. Uit onderzoek is gebleken dat deze gedachte niet waar is. In de afgelopen tien jaar zijn het aantal negatieve gevolgen voor kinderen met gescheiden ouders juist toegenomen.

De belangrijkste gevolgen bij kinderen zijn emotionele problemen, gedragsproblemen, problemen in relaties met vrienden, een slechtere band met ouders, problemen op school of zelfs lichamelijke problemen. Bij ongeveer 80% van de kinderen zijn de ergste gevolgen weer opgelost.

 

Zet je kind centraal als je gaat scheiden

Ben je van je ex-partner gescheiden en hebben jullie samen kinderen? Je kind kan in de war zijn van deze situatie en veel vragen hebben over wat er gaat gebeuren en wat de ‘nieuwe’ rol gaat zijn van papa en mama. Probeer na de scheiding je kind zoveel mogelijk te helpen. Dit kan het beste worden gedaan door rust en regelmaat. Maak aan je kind duidelijk dat vragen stellen altijd mag en verdriet of boze gevoelens er mogen zijn. De belangrijkste tip is om geen ruzie te maken waar kinderen bij zijn. Daarnaast is het goed om de relatie met de vader van je kind zo goed mogelijk te houden.

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Als jullie samen kinderen hebben, is het goed om je kinderen goed voor te bereiden. Bij NetjesScheiden is het mogelijk om makkelijk en snel je scheiding online te regelen. Kom je er niet uit samen met je ex-partner? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator.

Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over de manier van scheiden die het best past bij jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.