Mijn ex weigert om de hypotheek te betalen: wat nu?

door | 13 dec, 2022 | Actueel

Na het afronden van je scheiding, zijn er vaak nog één of meerdere afspraken nodig om zaken goed te regelen. Financiën zijn een belangrijk onderwerp. Het is belangrijk goede afspraken te maken, om ruzie te voorkomen. Eén van deze afspraken kunnen gaan over de hypotheek. Het gaat bij een hypotheek vaak om een grote som geld. 

 

Je kunt ervoor kiezen dat één van jullie in de woning blijft wonen of jullie kunnen besluiten om de koopwoning te verkopen. In deze blog lees je wat je kunt doen als je ex weigert om de hypotheek te betalen. 

 

Wat gebeurt er als de woning niet wordt verkocht bij een scheiding? 

Er zijn een aantal opties mogelijk als jullie de woning niet willen verkopen. Zo kun je ervoor kiezen dat jij of je ex-partner in het huis blijft wonen. In dit geval neemt degene die in het huis blijft wonen, de hypotheek over. De andere partner heeft recht op de helft van de waarde. Het is in deze situatie belangrijk de afspraken goed vast te leggen op papier, omdat het om veel geld gaat. 

 

 

 

Samen de hypotheek betalen?

Een andere mogelijkheid is om ervoor te kiezen samen de hypotheek te betalen. Dit is vaak het geval als jullie nog niet tot goede afspraken konden komen over wat jullie gaan doen met de woning. Ook in deze situatie is het belangrijk met elkaar afspraken te maken over de betaling van de hypotheek. Leg de afspraken zo goed mogelijk vast, zodat er in de toekomst geen verwarring ontstaat.

 

Wat kun je doen als je ex de hypotheek niet meer betaalt?

Als jullie tijdens de scheiding ruzie hebben waarbij uitpraten niet meer mogelijk is, kun je ervoor kiezen om naar een advocaat te stappen. De advocaat zal de rechter vragen de betaling van je partner te eisen. De uitspraak van de rechter maakt het betalen van zijn of haar deel van de hypotheek, nog duidelijker. 

 

Ook kun je ervoor kiezen om afspraken te maken over wonen en scheiden, met behulp van een scheidingsexpert. Ben je van plan om te gaan scheiden en lukt het jullie wel om tot goede afspraken te komen? Je kan eenvoudig en snel online scheiden in vier simpele stappen.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.