Na de scheiding met lege handen komen te staan – zo voorkom je het

door | 20 jul, 2021 | Actueel

Wanneer je gaat trouwen, heb je waarschijnlijk nog niet aan scheiden gedacht. Verliefde mensen denken nou eenmaal liever niet aan de kans dat hun huwelijk mislukt. Toch eindigt één op de drie huwelijk in Nederland in een scheiding. En dan zijn er helaas veel mensen – vooral vrouwen – die met lege handen achterblijven. Voorkom deze situatie door er op tijd over na te denken.

 

Met niks achterblijven

Helaas overkwam het Karien. Zij deelt in het AD dat ze na haar scheiding in een slechte financiële situatie terecht kwam doordat er vooraf geen duidelijke afspraken waren gemaakt. Toen ze op haar 23e haar eerste kind kreeg, was het vanzelfsprekend dat zij stopte met werken. Hoewel ze dit zelf (ook) graag wilde, hebben ze dit nooit echt besproken.

 

Toen Karien jaren later wilde scheiden, deelde haar toenmalige man niks over de financiën. Hierdoor wist Karien niks over de financiële situatie en waar ze precies recht op had. Dus toen haar man niet mee wilde werken aan de scheiding, was ze helemaal afhankelijk van de gezamenlijke rekening. Toen die leeg was, had ze niks meer. Om te voorkomen dat anderen iets vergelijkbaars meemaken, raadt Karien iedereen aan om ‘het lot zelf in handen te nemen’.

 

Vooraf afspraken maken

Het beste is natuurlijk om afspraken op papier te zetten voordat je gaat trouwen. Zo is er voldoende tijd om jullie financiële situaties te bespreken. Nadat je jullie bezittingen , schulden en andere belangrijke zaken hebt gedeeld, bepaal je wat er bij een scheiding zou gaan gebeuren. Op deze manier komen jullie nooit voor verrassingen te staan wanneer jullie toch besluiten te gaan scheiden.

 

Dit wordt bevestigd door mediator Peggy. Ze maakt vaak mee dat mensen het moeilijk vinden om vooraf duidelijke afspraken te maken over een mogelijk echtscheiding. Toch benadrukt ze hoe belangrijk het is om over risico’s als ongevallen en een scheiding te praten. Je denkt liever dat het jou niet overkomt maar toch eindigt één op de drie Nederlandse huwelijken in een echtscheiding

 

Checklist Scheiden

Vooraf afspraken maken is dus de beste en veiligste optie. Toch begrijpen wij goed dat je (liever) niet aan scheiden denkt als je verliefd bent en niet kan wachten te gaan trouwen. Daarom hebben wij een handige checklist gemaakt waarin we delen aan welke dingen je moet denken wanneer je gaat scheiden. 

 

Opgebouwd vermogen, schulden, (gezamenlijke) spaarplannen en pensioenen komen hierin allemaal aan bod. Verder bespreken we ook belangrijke zaken die gaan over de kinderen, wonen en de inboedel. Bekijk onze pagina over de Checklist Scheiden voor meer informatie en het downloaden ervan.

 

Wanneer je er samen niet uitkomt

Kom je er samen toch niet uit? Of heb je momenteel al niet meer de kans om afspraken op papier te zetten met je (ex-)partner? In dat geval is het aan te raden om mediation in te schakelen voordat je het risico loopt met niks achter te blijven. Het zou natuurlijk heel naar zijn als bovenop je scheiding in de financiële problemen komt. 

Onze mediator kan jullie als onafhankelijk persoon bijstaan in deze lastige situatie. Zo wordt het iets makkelijker om samen over jullie financiële situatie te praten. Neem contact met ons om alle mogelijkheden te bespreken.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.