Onderzoek toont aan: een relatie zorgt niet per se voor meer geluk

by | 16 feb, 2021 | Actueel

Over het algemeen heerst er een soort gevoel dat je met een relatie pas echt compleet en gelukkig bent. Denk aan het typische huisje, boompje, beestje-beeld: een leuk huis, een goede baan en een leuke partner. Dat is het ideale toekomstbeeld van velen want pas met een ander aan je zijde zou je écht gelukkig zijn. Onderzoek toont nu aan dat dat niet per se klopt.

 

Gelukkig als vrijgezel?

Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of Positive Psychology blijkt dat een relatie helemaal geen graadmeter is voor een gelukkiger leven. Zowel vrijgezellen als mensen in een relatie kunnen vergelijkbare niveaus van geluk en welzijn ervaren. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van Michigan State University. Zij keken naar het levenslange geluk van de 7532 personen die meededen aan het onderzoek. De deelnemers werden 42 jaar lang gevolgd: van hun 18e tot hun 60e levensjaar.

 

Alle groepen zijn even gelukkig

79 procent van de deelnemers was gedurende het onderzoek getrouwd met dezelfde persoon, 8 procent was vrijgezel en 13 procent had wisselende relaties; van het overgaan van een relatie tot huwelijk tot het verliezen van de partner. Aan het einde van de onderzoeksperiode bleek dat de getrouwde groep niet per se meer geluk ervaarde dan de andere twee groepen. Uit de analyses bleek dat alle drie de groepen in dezelfde mate gelukkig waren.

 

Een zeer klein verschil

Wel gaf de getrouwde groep de kwaliteit van hun leven een iets hoger cijfer. Dit was een nihil verschil met de andere onderzochte groepen. Zo gaf iemand die getrouwd was zijn leven een 4, terwijl een vrijgezel hier het cijfer 3.82 aan toe kende. Mariah Purol, één van de onderzoekers reageerde met verbazing over de resultaten: “Dit suggereert dat wie liefde en verlies heeft gekend even gelukkig blijkt te zijn aan het einde van z’n leven dan wie nooit liefde heeft gekend”.

 

Mindset belangrijker dan het daadwerkelijke huwelijk

Professor psychologie William Chopik voegt toe dat je datzelfde geluk ook uit andere dingen dan liefde kunt verkrijgen: denk bijvoorbeeld aan vriendschappen, hobby’s en werk. Het onderzoek toont aan dat wanneer iemand op zoek is naar de liefde om gelukkig te worden, die persoon sowieso al niet heel gelukkig is. Een huwelijk zal daar uiteindelijk niet veel aan veranderen. “Het lijkt erop dat het minder over het huwelijk gaat en meer over de mindset”, zegt Purol. “Als je geluk en voldoening als alleenstaande kunt vinden, zul je dat geluk waarschijnlijk vasthouden – of je nu een ring om je vinger hebt of niet.”

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.