Online scheiden als duurzame oplossing voor scheidingen

door | 3 jan, 2023 | Actueel

Scheiden is iets van alle tijden. Sinds de middeleeuwen is er de behoefte geweest om voor nu en voor later het huwelijk te ontbinden. In Nederland is sinds 1971 de liberale echtscheidingswet ingevoerd. Sinds de invoering van deze wet, is het aantal scheidingen snel toegenomen. Sinds het begin van de vorige eeuw waren er 600 scheidingen. In 2021 waren dit er 25,6 duizend. 

In deze blog lees je alles over de geschiedenis van scheiden en de duurzame oplossing om te scheiden: online scheiden. 

 

Scheiden vroeger 

Voor 1971 was het niet makkelijk om te gaan scheiden van je partner. Dit was vrijwel alleen mogelijk bij overspel. Het ‘grote liegen’ was hiermee begonnen. Gehuwden logen dat zij overspel hadden gepleegd, terwijl dit niet het geval was. Wie bij de rechter aangaf vreemd te zijn gegaan, kreeg geen financiële poot om op te staan. In 1971 kwam er een eind aan het grote liegen. De Minister van Justitie, Carel Polak van de VVD, heeft zich sterk gemaakt voor de verandering van de echtscheidingswet. In de loop van de jaren zijn de regels steeds soepeler geworden. Ook de vrouw had steeds vaker een financieel vangnet. 

 

Scheiden nu 

Tegenwoordig is scheiden steeds normaler, zo blijkt uit de Echtscheidingsmonitor van 2022. Al een aantal jaren is er een duidelijke trend te zien van het aantal scheidingen onder de 40-plussers. Doordat de maatschappij zich steeds meer richt op het individu, heerst er geen taboe meer op het kiezen voor jezelf. Doen waar jij je goed bij voelt, is de nieuwe norm. Ondanks dat een scheiding nog steeds veel emoties met zich meebrengt, is de omgeving vandaag de dag begripvoller dan vroeger. 

 

Online scheiden en duurzaamheid 

Om een scheiding te kunnen regelen, zijn er een aantal documenten nodig. Voorbeelden zijn het echtscheidingsconvenant, ouderschapsplan, uittreksel huwelijksregister en een geboorteakte. Vroeger moesten al deze documenten per post worden verstuurd. Scheiden kan vandaag de dag volledig online worden geregeld. De pilot Digitale Toegang heeft de werking hiervan getest. Dit heeft niet alleen voordelen als snel, makkelijk en goedkoop. Ook is online scheiden duurzaam. Het resultaat van de pilot is positief. 

 

Om een voorbeeld te geven: voordat de pilot Digitale Toegang van start was gegaan, was online scheiden mogelijk als documenten per post werden verstuurd. Voor online scheiden met post waren er ongeveer 75 vellen papier nodig om de scheiding te kunnen regelen. Dit staat gelijk aan 3 duizend liter aan water. Na de pilot Digitale Toegang waren er nog maar zo’n 25 vellen nodig. Dit komt neer op duizend liter aan water in totaal. Een groot verschil van 2 duizend liter aan water. 

 

Daling van uitstoot per maand 

Ook wordt er op CO2-uitstoot bespaard met online scheiden zonder post. De gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer neemt sinds 2015 weer toe. In 2021 is de norm van CO2-uitstoot voor een personenauto in Nederland gezet op 95g per kilometer. Ga je scheiden met een mediator aan tafel? Dan wordt er gemiddeld 1.342.350 CO2 uitgestoten per maand. 

Voordat de pilot Digitale Toegang is begonnen, werd er 5.001.750 CO2 uitgestoten per maand. Bij deze berekening is er rekening gehouden met het aantal kilometers die nodig is om een scheiding te regelen. Bijvoorbeeld van de postbus naar NetjesScheiden, van NetjesScheiden naar de rechtbank en het aantal kilometer dat gemiddeld wordt afgelegd per afspraak. 

 

Compenseren van de uitstoot 

Hoeveel bomen er nodig zijn om CO2-uitstoot te compenseren, is lastig te beantwoorden. Dit is afhankelijk van een heleboel factoren. Wel kan er worden gezegd dat een boom gemiddeld 25 kg CO2 per jaar opneemt. Er zijn bijna 1.800 bomen nodig om de uitstoot bij een scheiding met behulp van een mediator, te compenseren. Voor een online scheiding voordat de pilot Digitale Toegang van start is gegaan, zijn er bijna 1.000 bomen nodig. 

 

Dankzij het online scheiden zonder post, vindt er geen CO2-uitstoot meer plaats. Dit betekent dat je geen kilometers hoeft af te leggen om je scheiding te regelen. Er zijn dan ook geen bomen ter compensatie van de CO2-uitstoot nodig.  

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? NetjesScheiden helpt je dus volledig online. Komen jullie samen niet tot goede afspraken of maak je liever afspraken onder begeleiding? Ook dan helpt Netjes Scheiden, met behulp van een mediator. 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.