Online scheiden steeds populairder

by | 9 feb, 2021 | Actueel

Het aantal scheidingen in Nederland is in 2020 met vijf procent gedaald. In het aantal aanvragen om online te scheiden is daarentegen een flinke groei van zestig procent te zien. De coronacrisis heeft daar een groot aandeel in. Meestal gaat scheiden met behulp van een mediator of advocaat, maar tegenwoordig kun je dit ook zelfstandig online doen. Dat is in trek bij veel mensen.

 

De vrijheid van online scheiden

“Online scheiden geeft de mogelijkheid om alle benodigde afspraken op jouw manier en vanuit huis te maken”, zegt expert Laura Kistemaker in een interview met AVROtros. Kistemaker vertelt dat online scheiden echtparen de mogelijkheid biedt om afspraken rondom een scheiding zoveel mogelijk zelf te maken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken rondom de kinderen en het verdelen van spullen, het huis en geld. Dat alles kan nu waar en wanneer je het wilt!

 

Coronacrisis en online leven

Online scheiden is volgens Kistemaker enerzijds steeds meer in trek door de groeiende bekendheid van de online dienst en anderzijds door de coronacrisis en de bijbehorende lockdown. Tegenwoordig regelen we daardoor bijna alles online en zijn we ook gewend geraakt aan het online leven. “Het kon in deze tijd ook vaak niet anders, want alles was gesloten. Mensen zien dit als een mooi alternatief voor het maken van afspraken.’’ aldus Kistemaker. Ook speelt de huidige situatie mee in het aantal scheidingen en stukgelopen relaties. “Wat ook nog mee kan spelen, is dat relaties onder druk komen te staan in deze tijd”, vertelt Kistemaker. “Je zit ineens fulltime thuis met je partner, terwijl je normaal gesproken waarschijnlijk allebei een groot deel van de dag van huis was. Daar zijn mensen niet op voorbereid.”

 

Mediators en advocaten zijn nooit overbodig

Kistemaker vertelt in het interview dat online scheiden een nieuwe manier is die goed aansluit bij de behoeften van mensen tegenwoordig. De verwachting is dan ook dat mensen de komende tijd alleen nog maar vaker voor deze manier van scheiden zullen kiezen. “Maar mediators en advocaten raken nooit overbodig”, zegt Kistemaker. Bovendien word je ook als je online gaat scheiden bij NetjesScheiden aan een mediator gekoppeld die je helpt met je vragen. “Scheiden is complex en de advocaat is heel belangrijk om te controleren of alles in het scheidingsproces wel goed gaat. En als het proces niet zo soepel verloopt, is het toch handig om een mediator in te schakelen om er samen alsnog uit te komen.”

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.