Op vakantie na de scheiding

by | 23 feb, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Na een echtscheiding verandert er heel veel in je gezinsleven. Het is belangrijk om goede afspraken met je ex-partner te maken en je kinderen op de eerste plaats te zetten. Het goed plannen van de vakanties is heel belangrijk. Vaak worden de vakanties eerlijk verdeeld, zo kan je de halve vakantie genieten van de tijd met je kinderen. De eerste keer dat je alleen op vakantie gaat met de kinderen kan erg spannend zijn. Je bent nu in je eentje verantwoordelijk voor de kinderen en dat kan een zware taak zijn. Om alles in zo goede banen te leiden en het voor iedereen gezellig te maken, hebben we hier een aantal tips voor je!

 

De duur van je vakantie

Voordat je met je kinderen op pad gaat, is het belangrijk dat je goed nadenkt over hoe lang de vakantie gaat duren. Bespreek dit goed met je ex-partner, een overzichtelijk schema is niet altijd het beste schema. Jonge kinderen kunnen een ouder vaak niet te lang missen. Houd hier rekening mee wanneer er een vakantie gepland wordt. Oudere kinderen willen vaak liever een paar dagen thuis “chillen” en tijd spenderen met vrienden. Maak hiervoor ruimte tijdens het verdelen van de vakantiedagen.

 

Stem jullie plannen goed af

De vakanties zijn bedoeld om bij te komen. Het maken van goede en duidelijke afspraken met je ex-partner is dus extra belangrijk om vakantiedagen stressvrij te houden. Geef elkaar de ruimte om vakanties te plannen en houd hiermee rekening tijdens de overdracht. Wanneer jullie afspraken hebben gemaakt, houd je er dan ook aan en wijk niet op het laatste moment af van wat er is besproken.

 

Toestemmingsformulieren

Wanneer je besluit met je kinderen op reis te gaan, moet je hiervoor toestemming vragen aan de andere ouder. De formulieren die hiervoor getekend moeten worden zijn gemakkelijk te vinden via de website van de Rijksoverheid. Daarnaast is het verstandig om als gescheiden ouder op reis de volgende documenten mee te nemen:

  • Recent uittreksel gezag register van ieder kind.
  • Internationaal uittreksel gemeentelijke basisregistratie of geboorteakte van ieder kind.
  • Kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft en het telefoonnummer.
  • Kopie van het ouderschapsplan.
  • Kopie van het retourticket.

 

Maak herinneringen

Vakanties zijn vaak de herinneringen die kinderen voor altijd bijblijven. Geef jezelf en je ex-partner dus de kans om samen met de kinderen nieuwe herinneringen te maken. Dit is erg waardevol voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Maak samen met je kinderen de plannen, luister naar hun wensen en maak samen nieuwe vakantietradities.

 

Contactmomenten

Voor je kinderen is het, net als voor jezelf, enorm wennen aan de nieuwe vakanties. Geef je kinderen dan ook de ruimte om af en toe te kunnen bellen met de andere ouder om deze nieuwe ervaringen te kunnen delen. Ook is het wijselijk om contact op te nemen met je ex-partner wanneer er iets vervelend is gebeurd. Door dit direct naar elkaar te communiceren, kunnen jullie het vertrouwen met de kinderen onderhouden.

De eerste vakantie na de scheiding kan moeilijk zijn en jullie zullen er allemaal aan moeten wennen. Maar met goede communicatie, duidelijke afspraken en een fijne planning kan je er samen met je kinderen een mooie vakantie van maken!

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.