Ouders in Zwolle moeten kinderen om mening over ouderschapsplan vragen

Als ouders gaan scheiden en zij hebben minderjarige kinderen, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. De rechter moet dat ouderschapsplan vervolgens goedkeuren, maar wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van?

Sinds 1 mei heeft de rechtbank in Zwolle ouders verplicht om hun kinderen te betrekken bij de plannen. In ieder geval tot 1 mei 2019 moeten ouders deze vraag aan kun kinderen stellen. De rechtbank wil daarmee de betrokkenheid van kinderen bij de scheiding vergroten. Sinds 2009 is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht gesteld als eerste stap, maar dat heeft nog onvoldoende effect.

De rechtbank in Zwolle houdt nu dus een proef. Overigens hoeven ouders niet aan te tonen dat ze het plan met hun kinderen besproken hebben. Wel moeten ze een gespreksverslag maken als bewijs. Is dat er niet, dan wordt de scheidingsprocedure uitgesteld.

Begeleiding voor de ouders

Het opstellen van ouderschapsplannen kan juist tot meer conflicten leiden tussen de ouders, zo blijkt uit onderzoek. Om dat met deze proef te voorkomen, is ook begeleiding voor de ouders geregeld. Tineke van den Berg is als kinderpsycholoog betrokken bij de opzet van de proef en vertelt aan Trouw: “Er is digitale begeleiding beschikbaar voor de ouders. Ook zijn de advocaten en mediators ingelicht die gezinnen bijstaan tijdens een echtscheiding. En als dat niet voldoende blijkt te zijn, kunnen sociale wijkteams en het Centrum voor Kind en Jeugd helpen.” Er zijn ook critici, die zeggen dat dit voor kinderen juist verwarrend gaat werken en dat ouders meer begeleiding nodig hebben. “Het is niet de bedoeling dat kinderen het gevoel krijgen dat ze mogen kiezen. Ouders bepalen wat er met het kind gebeurt, maar het kind moet er wel bij zijn om zijn mening te kunnen geven. Op een veilige manier”, vertelt Van den Berg daarover.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.