Pensioenverevening bij scheiding
Als je besluit om te gaan scheiden, komt er veel op je af. Vaak wordt als eerste een nieuwe woonsituatie geregeld en een ouderschapsplan opgesteld. Aan een onderwerp als ‘pensioenverdeling’, wordt vaak niet gelijk gedacht. Toch is het belangrijk om te weten wanneer je recht hebt op pensioen van je ex-partner en op welke manieren je pensioen kan worden verdeeld.
In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken over pensioenverdeling voor je op een rij.
Wanneer heb je recht op pensioen van een ex-partner?
Ben je gescheiden? Mogelijk heb je dan recht op pensioenverevening bij scheiding. Er is namelijk tijdens het huwelijk of tijdens een geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. Volgens de Wet ‘Verevening bij scheiding’, heb je dan beiden recht op de helft van dit opgebouwde pensioen.
Of je recht hebt op pensioenverevening bij scheiding – en of je ex-partner recht heeft op jouw pensioen – hangt af van een aantal voorwaarden;
- Je bent getrouwd geweest of bent geregistreerd partner geweest van elkaar. Ook als je een samenlevingsovereenkomst samen hebt en je ex-partner ook jou heeft genoemd bij het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar;
- Het is belangrijk dat je ex-partner in loondienst was bij een werkgever en daar pensioen heeft opgebouwd. Heeft je ex-partner niet via een werkgever pensioen opgebouwd? Dan heb je dus geen recht op pensioenverevening bij scheiding.
Op welke manieren kan pensioen worden verdeeld?
Wanneer vast is gesteld dat je recht op pensioenverevening bij scheiding, kan je kijken hoe ouderdomspensioen verdeeld gaat worden. Hiervoor zijn er vier mogelijkheden:
- Zijn er geen afspraken onderling? Wettelijk gezien hebben jullie beiden recht op de helft gedurende de periode van huwelijk of partnerschap;
- Jullie willen zelf afspraken maken over de verdeling en geven dit door aan de pensioenuitvoerder. Deze pensioenuitvoerder heeft de afspraken vastgelegd;
- Er is de mogelijkheid om, in plaats van verdelen, ouderdomspensioen te splitsen;
- Ouderdomspensioen wordt niet verdeeld. Leg dit schriftelijk vast. Het is later niet meer mogelijk om pensioenverevening bij scheiden, te ontvangen.
Lig je in scheiding en heb je nog niet gedacht aan pensioenverevening bij scheiding? Het is mogelijk om dit twee jaar na scheiding nog te regelen!
Nieuwe wet over verdelen pensioen bij scheiding
Op dit moment is pensioenverevening bij scheiding zo geregeld dat je levenslang aan elkaar vastzit. Ook wanneer je al jaren gescheiden bent. Per 1 juli 2022 wilt Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een nieuwe wet in laten gaan. In deze nieuwe wet gaan de pensioenrechten die zijn opgebouwd uit elkaar wanneer partners scheiden of geregistreerde partners besluiten hun partnerschap te beëindigen.
Eerlijke pensioenverevening met NetjesScheiden
Ben jij van plan om te gaan scheiden en heb je vragen over de pensioenverevening? Netjes Scheiden helpt je dan graag. Bij Netjes Scheiden is het mogelijk om gemakkelijk en snel alles rondom je pensioen en scheiding online in orde te maken. Lukt het niet om samen goede afspraken te maken over het pensioen? Onze scheidingsexpert helpt jullie dan verder!
Neem vrijblijvend contact met ons op. Dan kijken we samen hoe de pensioenverevening het beste geregeld kan worden voor je!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.