Piek in het aantal scheidingen na de zomervakantie: hoe zit dat?
Na vaak maandenlang stress, hard werken en het gevoel van sleur, is het dan eindelijk zo ver: de zomervakantie staat voor de deur! Met het gezin erop uit naar een mooie stad, camping of een roadtrip in het binnen- of buitenland, maar vooral proberen te breken met de alledaagse sleur. Toch valt het ideale beeld van de zomervakantie vaak tegen. Het aantal scheidingen na de zomervakantie- en na de feestdagen in december- is elk jaar verrassend hoog.
In dit artikel lees je meer over de piek in het aantal scheidingen na de zomervakantie en wordt er antwoord gegeven op de vraag: wat te regelen bij een scheiding?
Waarom zijn er meer scheidingen na zomervakantie?
Naast de bekende scheidingspiek na de feestdagen, is er ook een piek te zijn in het aantal scheidingen na de zomervakantie. Waarom er meer scheidingen zijn na de zomervakantie, is vaak niet met één antwoord uit te leggen.
Vaak zijn er meerdere onderdelen die maken dat stellen besluiten te gaan scheiden. Zo kan het dat een vakantie tegenvalt, omdat blijkt dat meer tijd samen niet zorgt voor een betere relatie. Ook is het soms zo dat één van de twee al eerder heeft besloten om te scheiden, maar het later vertelt omdat dit qua tijd beter uitkomt.
Hoe regel je een scheiding?
Heb je samen met je partner besloten om te gaan scheiden? Als je een echtscheiding gaat regelen komt er, naast het financiële en praktische onderdeel, ook een hoop emotie kijken. Er zullen afspraken gemaakt moeten worden over het huis, jullie nieuwe financiële situatie na het scheiden en als je samen kinderen hebt, hoe je voor ze gaat zorgen. Het is belangrijk te weten wat je moet regelen bij een scheiding en dat je geen zaken vergeet. Hieronder lees je hoe zelf een scheiding regelt en hoe je samen een scheiding aanvraagt.
Wil je weten wat er op je af komt bij het regelen van een scheiding? Download gratis en vrijblijvend de checklist van NetjesScheiden!
Zelf een scheiding regelen
Ben je van plan om te gaan scheiden, maar denkt je partner hier niet hetzelfde over? Dit wordt een eenzijdige wens tot scheiding genoemd. Je kan in dit geval besluiten om, samen met een advocaat, een eenzijdig verzoek tot een scheiding in te dienen. De andere partner heeft de mogelijkheid om bezwaar te maken. Bezwaar maken op een eenzijdig verzoek, gaat ook via de advocaat.
Samen een scheiding aanvragen
Als je samen met je partner het eens bent geworden dat jullie gaan scheiden, is de meest eenvoudige en goedkope manier om dit online te regelen. Een online scheiding begint met een intake, er wordt een dossier opgesteld, de procedure bij de rechtbank wordt gestart. Tot slot wordt jullie scheiding officieel gemaakt bij de gemeente. Het belangrijkste bij een scheiding online regelen, is dat jij en je partner goed tot afspraken kunnen komen. Lukt het niet om samen tot goede afspraken te komen? Dan kan je ervoor kiezen om te gaan scheiden met behulp van een mediator.
Heb je hulp nodig van een mediator? NetjesScheiden helpt! Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.