Relatieproblemen: voorkom conflicten op lange termijn

door | 21 dec, 2021 | Actueel

In Gelderland zetten gemeenten zich in om relatieproblemen zoveel mogelijk te voorkomen. Een voorbeeld is de gemeente Apeldoorn. Hier is sinds vier jaar een relatiedesk actief bestaande uit verschillende deskundigen.

Ook wordt er in Wageningen de zogenoemde ‘baby, bier en bitterballen-avond’ georganiseerd. Aanstaande vaders worden voorbereid op het leven met een baby, met als doel spanningen te voorkomen. 

 

Richten op preventie 


Waar eerder vooral werd gestuurd op een relatie verbeteren, wordt er tegenwoordig meer gestuurd op preventie van relatiebreuken. Steeds vaker worden er voor aanstaande vaders bijeenkomsten georganiseerd. Het doel van deze avonden is spanningen en ruzies voorkomen tijdens het ouderschap. Het doel hiervan is het voorkomen van spanningen die kunnen leiden tot een echtscheiding, maar wat de daadwerkelijke invloed van deze preventie-initiatieven is blijft onduidelijk.

 

In Apeldoorn is het mogelijk om gratis gebruik te maken van de relatiedesk die relatieproblemen helpt te voorkomen of op te lossen. Lukt het niet om dit te doen met behulp van de relatiedesk? Er wordt ook advies gegeven over het zo goed mogelijk uit elkaar gaan.

 

Vechtscheiding en gevolgen voorkomen 

 

Ongeveer 10 tot 15 procent van alle scheidingen eindigen in een vechtscheiding. Bij een vechtscheiding zijn er hevige ruzies en is er geen enkel contact tussen de ouders, met als gevolg emotionele verwaarlozing van het kind of kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat gevolgen van een vechtscheiding zich kunnen uiten in problemen op school, crimineel gedrag, emotionele problemen en problemen in relaties opbouwen. 

 

Ook voor de scheidende partij en hun omgeving kan een vechtscheiding nog lang doordreunen. De stress die dit met zich meebrengt, vergt zowel mentaal als fysiek een zware tol, en kan leiden tot een burn-out. Zaken die niet correct of onvolledig zijn afgehandeld kunnen bovendien later weer opspelen, en leiden tot nieuwe onenigheid.

Hoe lastig het ook kan zijn; probeer daarom altijd een vechtscheiding en de daarbij mogelijke vervelende gevolgen voor de lange termijn te voorkomen. Kom je er zelf niet uit? Vraag dan om hulp bij het afhandelen.

 

Hulp om een echtscheiding af te handelen

Heb jij behoefte aan een helpende hand? Om een vechtscheiding te voorkomen is het een goed idee om dan een deskundige in te schakelen die bijvoorbeeld kan bemiddelen tussen beide partijen of om een beroep te doen op de rechtsbijstandsverzekering. Bij NetjesScheiden is het ook mogelijk om als scheidend stel met kinderen een praktisch ouderschapsplan op te stellen, of je scheiding volledig online te regelen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.