Scheiden als ondernemer:
waar moet je rekening mee houden?

Een scheiding is altijd een vervelend gebeurtenis, maar het wordt nog iets ingewikkelder wanneer je ondernemer bent. Je bedrijf wordt namelijk altijd meegenomen in de scheiding.

Allereerst zal de waarde van je onderneming vastgesteld moeten worden in overleg met je ex-partner. In het geval van een klein bedrijf kun je dit zelf doen. Als het gaat om een groter bedrijf, zal je bedrijf getaxeerd moeten worden door een externe partij. Die let dan op de intrinsieke waarde van het bedrijf, de prognose van de toekomstige nettowinst en de verwachte kasstromen.

Rechtsvormen

Welke rol je bedrijf vervolgens speelt bij de scheiding, is afhankelijk van de rechtsvorm. Heb je een eenmanszaak of ben je zzp’er? Dan zijn je privévermogen en ondernemingsvermogen gelijk. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, gaat bij een scheiding de helft van het vermogen van je onderneming naar je ex-partner. In het geval van een VOF valt alleen het deel dat van jou of van jullie is binnen de gemeenschap van goederen. Het deel van eventuele andere deelnemers is hiervan uitgesloten.

Alimentatie

Ook voor het vaststellen van de alimentatie is het belangrijk om te weten hoe veel winst je onderneming maakt. Hoe lager de winst, hoe minder alimentatie je hoeft te betalen. Veel ondernemers hebben een flexibel inkomen, waardoor het betalen van alimentatie in een latere fase een probleem op zou kunnen leveren. Als je in die positie bent, zou je er ook voor kunnen kiezen om de alimentatie af te kopen. Je betaalt dan het totaalbedrag van de alimentatie in één keer.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.