Scheiden en je achternaam: hoe zit het precies?

by | 18 mrt, 2019 | Actueel

Wie een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat, neemt in veel gevallen de achternaam van de partner aan. Soms alleen die achternaam, soms in combinatie met de eigen achternaam. Meestal is het de vrouw die de achternaam van de man aanneemt, maar het gebeurt tegenwoordig ook steeds vaker andersom of er wordt gekozen om elkaars naam aan te nemen. Maar hoe zit het met de achternaam na een scheiding?

 

Vrije keuze

Als je gaat scheiden, is de keuze aan jou of je de achternaam van je partner wilt aanhouden, of weer je eigen achternaam wilt gaan gebruiken. De meeste mensen kiezen ervoor om dit geleidelijk weer te doen. Houd er wel rekening mee dat als je weer je eigen achternaam wilt gebruiken, je dit ook door moet geven bij de Basis registratie Personen in de gemeente waar je woont. Anders zul je poststukken blijven ontvangen waarop je wordt aangesproken met de achternaam van je ex-partner en dat kan best pijnlijk zijn, als je dat juist niet meer wilt.

 

Achternaam ex-partner wel behouden

Maar er kunnen ook redenen zijn om wél de naam van je ex-partner aan te houden. Bijvoorbeeld wanneer jullie kinderen hebben en je graag je achternaam met hen wilt blijven delen. Of bijvoorbeeld omdat je een carrière hebt opgebouwd onder die achternaam en deze dus sterk verbonden is met je identiteit. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van je ex-partner, het is een wettelijk recht. De rechter kan hier wel een uitzondering op maken.

 

Bezwaar bij de rechter

Je ex-partner kan bezwaar maken bij de rechter als hij of zij niet wil dat je zijn achternaam blijft dragen. Bijvoorbeeld omdat je ex-partner vindt dat jij hem een slechte naam hebt bezorgd. Hier zijn dan echter wel gegronde bewijzen voor nodig. Een rechter zal dit bezwaar niet zomaar toekennen.

 

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.