Scheiden in tijden van Corona: zo staat het er een jaar later voor

door | 16 mrt, 2021 | Actueel

Het is opvallend dat er het afgelopen jaar geen hoge scheidingspiek is geweest, ondanks de coronacrisis. Experts vermoeden dat veel stellen nog even wachten met hun scheiding. Het is natuurlijk fijn als ondertussen de problemen binnen een huwelijk opgelost kunnen worden, maar dit is niet altijd het geval. Het aantal aanvragen voor een online scheiding is namelijk wel gestegen. In deze blog lichten we nog meer gegevens toe over scheiden in tijden van Corona.

 

Stijging in het aantal online scheidingen

Scheidingen werden het afgelopen jaar steeds vaker online geregeld. Het aantal online aanvragen steeg met maar liefst 60%. Een online scheiding kun je op je eigen manier en tempo regelen. Echtscheidingsspecialisten laten weten welke papieren en informatie ze van jullie nodig hebben, jullie vullen deze in en sturen ze op. De online scheidingsspecialist dient vervolgens alles bij de rechtbank in. Dit gaat vaak relatief snel en gemakkelijk en is daarnaast één van de goedkopere manieren om te scheiden. Het is dus niet gek dat online scheiden steeds populairder aan het worden is.

 

Minder vechtscheidingen

De lockdown en de sluiting van de rechtbanken maken het niet makkelijk, zeker niet voor stellen met kinderen of stellen die in een vechtscheiding zitten. De vechtscheidingsprocedures kunnen nu allemaal moeilijk verder gaan en staan vaak on hold. Gelukkig laten cijfers uit een onderzoek van de vFAS (Vereniging voor Familie- en Erfrechtadvocaten) zien dat dat wel minder voorkomt. In de afgelopen twee jaar heeft de rechter in maar 6% van de echtscheidingen uitspraak hoeven doen. Dat percentage was in 2011 nog 31%. Een flink verschil dus. Van de stellen komt 94% er inmiddels samen uit.

 

Grootste zorgen tijdens het scheiden

Uit datzelfde onderzoek van de vFAS blijkt dat de grootste zorgen tijdens het scheiden over de kinderen, de woonsituatie en de financiële toekomst gaan. De coronacrisis maakt het voor sommigen lastiger om een nieuwe woning en baan te vinden en maakt daarmee de toekomst onzeker. Een stap vanuit zekerheid naar onzekerheid maken is altijd lastig, maar onthoudt dat deze drie aspecten er ook na de coronacrisis zullen zijn. Als je zeker bent over het afsluiten van je relatie, kun je deze tijd gebruiken om informatie te verzamelen, goed na te denken en uiteindelijk de keuze te maken.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.