Scheiden of niet: wanneer besluit je om te scheiden?

door | 11 okt, 2022 | Actueel

Bijna iedereen kent in zijn of haar omgeving wel stellen die besluiten of hebben besloten om uit elkaar te gaan. Een scheiding neemt vaak veel spanningen met zich mee. Niet alleen het vele papierwerk dat je moet invullen kan als een hele opgave worden ervaren, ook financieel is scheiden een flinke klap. Zeker als je besluit te gaan scheiden en je uiteindelijk in een vechtscheiding zit. Dan kan je zomaar rekenen op extra kosten voor bijvoorbeeld je advocaat. 

 

In dit artikel lees je de 4 meest voorkomende redenen waarom stellen scheiden. 

 

Wanneer scheiden stellen?

Stellen geven elkaar het ja-woord met de gedachte: ik wil niet scheiden. Toch liegen de cijfers er niet om. Ongeveer 34% van alle huwelijken eindigen in een scheiding. De piek in scheidingen is vooral te zien in het voorjaar en na de zomer. Met name de maanden maart en augustus zijn drukke maanden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met feestdagen die net achter de rug zijn of door vakantiestress. 

 

 

 

De 4 meest voorkomende redenen om te scheiden 

Twijfel je om uit elkaar te gaan of niet? De 4 meest voorkomende redenen om te gaan scheiden staan hieronder opgesomd. 

 

Vertrouwen

Eén van de grootste redenen waarom stellen scheiden, is omdat het vertrouwen in elkaar niet meer is wat het hoort te zijn. Dit kan komen omdat één van de twee is vreemdgegaan, heeft gelogen of omdat de communicatie niet meer goed gaat. 

 

Een gebeurtenis met impact 

Nog een veelvoorkomende redenen waarom stellen scheiden is een ingrijpende gebeurtenis tijdens een huwelijk. Dit kan bijvoorbeeld een ziekte zijn die lang duurt, een traumatische gebeurtenis of het verlies van een dierbaren. Zeker als ieder deze gebeurtenis met impact op een andere manier verwerkt, met soms een scheiding als gevolg. 

 

Verbouwing 

Heb je een nieuw huis gekocht samen met je partner of hebben jullie besloten jullie huidige huis te verbouwen? Een verbouwing neemt veel stress met zich mee. Het komt bijna nooit voor dat een verbouwing loopt zoals vooraf gepland. Ook vallen de kosten van een verbouwing vaak hoger uit. Ook dit kan zorgen voor spanningen binnen een huwelijk, met scheiding als gevolg. 

 

Vakantie 

September wordt gezien als een extreem drukke maand als het gaat om scheidingen. Stellen zijn in de vakantie ineens weer veel samen en vervelende gewoontes van elkaar komen veel meer naar voren. Normaal zie je deze gewoontes minder. Je bent dan op je werk, sport of andere belangrijke dingen in je dagelijks leven. Ook neemt vakantie vaak stress met zich mee. Waar gaan jullie naartoe? Is alles ingepakt? Wat is de planning op vakantie? 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om makkelijk en snel je scheiding online te regelen. Kom je er niet uit samen met je ex-partner? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator. Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over de manier van scheiden die het best past bij jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.