Scheiden om onder de restschuld uit te komen?

by | 1 apr, 2019 | Actueel

Wie een huis koopt met een maximaal aankoopbedrag van €290.000, kan ervoor kiezen om de lening met NHG af te sluiten. De Nationale Hypotheek Garantie zorgt ervoor dat je een vangnet hebt als je om wat voor reden dan ook de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld door een scheiding.

2,25 miljoen hypotheken met NHG

De NHG bestaat inmiddels 25 jaar en in die periode hebben 2,25 miljoen huizenbezitters op deze manier een hypotheek afgesloten. In die periode werd bijna 1 miljard euro betaald aan verliesdeclaraties. Hypotheekschulden die door huizenbezitters niet meer betaald konden worden.

Onder de restschuld uit komen

Volgens financieel adviseur Jos Koets is er echter ook misbruik gemaakt van de NHG: mensen zouden gescheiden zijn om zo onder de restschuld uit te komen. Als verkoop de enige optie blijkt te zijn na een scheiding, kan NHG de restschuld immers kwijtschelden.

Woningbehoudregeling

Koets is er dan ook van overtuigd dat dit de reden is dat NHG de woningbehoudregeling heeft ingevoerd als er sprake is van een scheiding. Er wordt dan gekeken of het volgens de normen van de NHG mogelijk is dat één van de partners in de woning blijft wonen. Deze normen zijn speciaal ontwikkeld, waardoor verkoop minder vaak noodzakelijk wordt en NHG dus minder vak de restschuld hoeft op te hoesten.

Rekenvoorbeeld 

Koets geeft een rekenvoorbeeld: Een man heeft een inkomen van €40.000. Wil hij een nieuwe hypotheek aanvragen, dan zal hij maximaal €180.000 kunnen lenen. Behoud hij echter zijn huidige woning, dan is volgens de NHG-norm zijn maximale hypotheek €280.000. De kans is dus groot dat hij gewoon in de woning kan blijven wonen. De mogelijkheid om door een scheiding onder de restschuld uit te komen, verdwijnt dus.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9,7 

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.7

Onze keurmerken

ADR

Al onze mediators voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.