Scheiden tijdens corona is zwaarder en lastiger

door | 25 mei, 2021 | Actueel

Door de pandemie zitten we veel thuis, ook stellen die al niet zo goed boterden met elkaar. Extra spanning en druk kan de bom doen barsten. Het maken van de keuze om te gaan scheiden is altijd lastig, maar de coronacrisis doet hier nog een schepje bovenop. Durven koppels het wel aan om nu te gaan scheiden, terwijl we al in tijden van onzekerheid leven?

 

De druppel die de emmer doet overlopen

Mediator Lida Zoelman geeft aan: ‘Het is natuurlijk vakantietijd en corona in aanmerking genomen is er bij mijn praktijk wel een lichte stijging te zien. Het is niet zo dat het idioot gaat, maar het blijft wel doorlopen.’ Volgens Zoelman hoeft de pandemie niet per se de aanstichter van problemen te zijn. ‘Zolang mensen in hun gewone doen zijn, dan lukt alles nog wel, maar zodra ze in de ruststand komen, zoals met vakantie, of noodgedwongen thuis komen te zitten door corona, dan realiseren mensen dat de relatie niet meer werkt. Ik zie het als de druppel die de emmer doet overlopen.’
Advocate Mirjam Heeg voegt toe dat scheidingen vaak een lange aanloop hebben. Het is dus niet zo dat men meteen een scheiding aanvraagt wanneer het wat minder goed gaat in de relatie. Wel is er volgens de advocate sprake van meer heftige omstandigheden. ‘De scheidingen die er waren, waren problematischer. Beide mensen zitten thuis en veel bij elkaar, dan zijn er vaak ook heftigere problemen en heftigere scheidingen.’

 

Lichte stijging bij zekerdere tijden

Mediator Annet van der Berg vertelt: ‘Iedereen maakt nu pas op de plaats en wacht af hoe alles verloopt’. Van der Berg voorspelt een lichte stijging in het aantal scheidingen wanneer we meer zekerheid in ons leven hebben. Overigens is ze niet bang voor heftigere echtscheidingen. ‘De afgelopen tien jaar is er steeds meer een besef gekomen van ‘we moeten het netjes houden voor de kinderen’. De mediator heeft het vervolgens over de thuiswerksituatie. Dat komt een lastige relatie niet ten goede. ‘Je zou dan moeten communiceren, maar dat gaat juist niet. Maar uiteindelijk zien we toch dat heel veel mensen er samen uit komen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn.’

 

Hulp bij het scheiden

Wanneer je hebt besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan, komt er een hoop op je af. Naast dat dit een emotioneel zware tijd is, komen er ook een aantal praktische zaken bij kijken. De financiële situatie zal veranderen en inboedel zal moeten worden verdeeld. Bij NetjesScheiden helpen we je graag tijdens deze lastige tijd. Bekijk hier ons stappenplan bij een scheiding.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.