Scheiden? Voorkom dat je slachtoffer wordt van digitaal huiselijk geweld!

Huiselijk geweld is een bekend fenomeen, jaarlijks worden helaas nog altijd honderdduizenden Nederlanders slachtoffer van huiselijk geweld. Maar nu rukt ook een nieuwe vorm van huiselijk geweld op: digitaal huiselijk geweld.

In 2017 werd safetyNed opgericht als meldpunt hiervoor en meldden zich zeker 97 slachtoffers. safeteyNed is opgericht om kennis te verzamelen over de rol van technologie bij mishandeling in de relationele sfeer. Ze verwachten dat er veel meer slachtoffers zijn dan bij hen bekent is. Nog niet iedereen weet de organisatie immers te vinden. En net als bij fysiek huiselijk geweld geldt dat slachtoffers vaak last hebben van schaamte waardoor ze zich niet melden.

Wat is digitaal huiselijk geweld precies?

Het klinkt misschien een beetje abstract: ‘digitaal huiselijk geweld’. Het gaat hier om het misbruiken van digitale middelen om de (ex-)partner te dwarsbomen. Denk bijvoorbeeld aan het hacken van een beveiligingscamera om de (ex-)partner te bespieden of het misbruiken van DigiD-inloggegevens om valse aanvragen te doen.

 

Wat kun je doen om het te voorkomen?

Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van digitaal huiselijk geweld. Als je in een heftig conflict met je partner belandt of duidelijk is dat je gaat scheiden, verander dan direct al je wachtwoorden. Zo voorkom je dat er stiekem wordt meegelezen met je e-mails of dat je DigiD-inlog misbruikt wordt.

 

Toch slachtoffer van digitaal huiselijk geweld

Natuurlijk kan het gebeuren dat je ondanks maatregelen slachtoffer wordt van digitaal huiselijk geweld. In dat geval is het slim om een logboek bij te houden van wat er precies gebeurt, wanneer en of er getuigen zijn. Als je vervolgens aangifte wilt doen, kan je dit logboek gebruiken. Houd er echter wel rekening mee dat de politie niet altijd actie kán ondernemen: soms leidt het digitaal huiselijk geweld niet direct tot een strafbaar feit en is het moeilijk te achterhalen of er sprake is van opzet. Meld je in ieder geval altijd bij safetyNed. Zij kunnen je helpen om zo goed mogelijk met de situatie om te gaan.

 

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.