Scheiden zonder advocaat, kan dat?

 

Bepaalde koppels kunnen binnenkort scheiden bij een ambtenaar van de burgerlijke stand, zonder tussenkomst van een advocaat of rechter. Met het wetsvoorstel dat nu in de Tweede Kamer behandeld wordt kunnen echtparen die het overal over eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben scheiden zonder dat ze hiervoor verplicht een advocaat in de arm nemen en hun scheiding laten toetsen door een rechter.

Momenteel zijn beide juridische organen nog een verplicht onderdeel van de echtscheiding, of nu je scheiding online regelt, eerst te rade gaat bij een bemiddelaar, of zelf al denkt dat je een advocaat nodig hebt. Maar hoe zal dit er in de toekomst uitzien?

Een scheiding zonder advocaat en zonder rechter

Hoe kun je scheiden zonder advocaat? Zodra de nieuwe wet wordt aangenomen, is het voor echtparen die aan bepaalde voorwaarden voldoen mogelijk om hun eigen echtscheiding zelf in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Zo moet het koppel het onderling over alles eens zijn – en zelf de afspraken op papier zetten – en mogen er geen minderjarige kinderen in het spel zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand kijkt of het koppel aan de voorwaarden voldoet, en zal vervolgens de identiteit van de echtgenoten vaststellen. Als blijkt dat beide echtgenoten inderdaad volgens deze procedure en met deze afspraken willen scheiden, dan kan de echtscheiding de scheiding uitspreken en de akte opmaken. De partners kunnen er op elk moment in het proces voor kiezen om juridische hulp in te schakelen van een bemiddelaar, mediator, advocaat of notaris, maar dit hóéft dus niet.

Een scheiding met advocaat en zonder rechter

Op dit moment is het zo dat zowel een advocaat als een rechter te pas komen aan een scheiding. Ook bij een online scheiding of een scheiding via een bemiddelaar of mediator, waarmee jullie uiteindelijk op goede voet uit elkaar gaan, zal de scheiding uiteindelijk via een advocaat bij de rechtbank komen. In deze gevallen word je hierin meestal begeleidt door de scheidingsinstantie die je ingeschakeld hebt.

Mochten jullie – onverhoopt – in een scheiding belanden waarin het gezamenlijk maken van afspraken niet centraal staat maar waarin jullie allebei voor jullie eigen belang willen ‘vechten’, dan is het gebruikelijk om ieder een eigen advocaat in de arm te nemen. Let erop dat dit vrijwel altijd zorgt voor een scheiding die duurder is, langer duurt, en veel van je vergt op emotioneel vlak. Ook in de toekomst, als het wetsvoorstel aangenomen is, zullen dit soort scheidingen de hulp van advocaten vergen.

 

Om te kunnen scheiden zonder advocaat zullen we dus nog even geduld moeten hebben. Bij Netjes Scheiden houden we nauwlettend het proces in de gaten. Kijk daarom op deze pagina om zelf de vorderingen te volgen.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.