Steeds minder kans op armoede na een scheiding

door | 7 jul, 2020 | Actueel

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar het risico dat één van de partners na een scheiding in armoede terecht komt. Armoede wordt door het CBS vastgesteld als een inkomen onder een lage grens uitkomt. Deze grens wordt bepaald door het besteedbare inkomen om te rekenen naar het gestandaardiseerde inkomen en deze te herleiden naar het prijspeil in het jaar 2000. Het bureau maakt onderscheid tussen bepaalde groepen om te kijken wie er het meeste kans heeft om in armoede terecht te komen. Het CBS heeft zo twee groepen gevonden met het hoogste risico op armoede. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die economisch afhankelijk waren van hun partner en jonge alleenstaande mannen die geen kinderen hebben tot de risicogroepen behoren. Gevolg na een scheiding zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn dat er problemen met de alimentatie ontstaan.

 

Risicogroepen bij een echtscheiding

Bij de groep van economisch niet-zelfstandige vrouwen is het risico op armoede na een scheiding maar liefst 38%. Bij vrouwen die wel economisch zelfstandig zijn binnen het huwelijk is dit risico na een scheiding maar 4%.

Tot de laatste groep behoren volgens het CBS vaak jonge mannen met een gemiddeld lager inkomen of mannen die nog op zoek zijn naar hun eerste baan. Daardoor is het risico op armoede na een scheiding een flink stuk hoger dan bij oudere mannen die al wel een verleden hebben met daarin één of meerdere banen. Alleenstaande mannen zonder kinderen hebben een verhoogde kans van 9% op armoede ten opzichte van oudere mannen.

 

Positieve vooruitzichten voor zowel man als vrouw

Het CBS meldt wel goed nieuws voor deze groepen. Het risico op armoede na een scheiding loopt over het algemeen namelijk wel terug. In totaal was het armoederisico bij vrouwen in 2012 25% terwijl dat inmiddels gedaald is tot 17%. Dit wordt voornamelijk gewijd aan een stijging van het aantal vrouwen dat economisch zelfstandig is geworden in de afgelopen jaren. Ze werken gemiddeld meer en maken meer uren. Bij mannen was het armoederisico al lager met maar 9% en ook dat is verder gedaald naar 7%.

 

Armoederisico bij alleenstaande ouders

Het risico op armoede verschilt weinig tussen gescheiden alleenstaande vrouwen en gescheiden alleenstaande moeders. Hoewel het inkomen van de partner in dit geval vaak wegvalt, wordt dit verlies in eerste instantie opgevangen door alimentatie en tegemoetkomingen. Een jaar na de scheiding komt 80% van de alleenstaande moeders toch boven de lage-inkomensgrens uit. Minimaal de helft van de alleenstaande moeders verdiende voor de scheiding al minimaal het netto minimumloon, waardoor zij de financiële gevolgen van een scheiding vaak goed op kunnen vangen.

Het CBS deed tussen 2012 en 2017 onderzoek naar de financiële gevolgen na een scheiding. Dit deden ze door jaarlijks zo’n 55.000 mensen te vragen naar hun situatie na een scheiding.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.