Ook studieschuld valt onder gemeenschap van goederen

door | 11 mrt, 2019 | Actueel

Als je gaat scheiden na een huwelijk is gemeenschap van goederen, worden alle bezittingen en schulden in tweeën verdeeld. Beide partners krijgen de helft van de bezittingen en schulden. Maar hoe zit dat precies met een eventuele studieschuld van één van de partners.
 

Binnen de gemeenschap van goederen

Ook een eventuele studieschuld valt onder de gemeenschap van goederen, zo bepaalde het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep. Een vrouw eiste dat de studieschuld van haar ex-partner buiten de gemeenschap van goederen zou vallen, omdat ze pas na het huwelijk het bestaan van deze schuld te weten kwam. Haar man beloofde toen dat hij de schuld zelf terug zou betalen. Maar daar was het dus nog niet van gekomen. Het stel woonde pas kort samen, was vervolgens kort getrouwd en er was geen gezamenlijke bankrekening. De man claimde dat zijn ex wel op de hoogte was van de studieschuld en ontkende ook dat hij had beloofd de studieschuld zelf af te lossen.
 

Bijzondere omstandigheid

Alleen in een bijzondere omstandigheid kan een schuld buiten de gemeenschap van goederen vallen, zo oordeelde Het Gerechtshof. In dit geval had de vrouw onvoldoende bewijs voor de afspraken waarvan zij meende dat die gemaakt waren. Het Gerechtshof oordeelt dus dat er van een bijzondere omstandigheid geen sprake was en dat de studieschuld daarom binnen de gemeenschap van goederen valt. Ze krijg door de echtscheiding dus de helft van de studieschuld van haar ex-partner voor haar kiezen.
 

Huwelijken voor 1 januari 2018

Deze uitspraak is van toepassing op huwelijken die gesloten zijn voor 1 januari 2018. Vanaf die datum trouwt men standaard in een beperkte gemeenschap van goederen, dat wil zeggen dat schulden en bezittingen vóór het huwelijk privé blijven en niet in de gemeenschap van goederen vallen. Zeker weten dat je niet met onverwachte schulden komt te zitten? Maak heldere afspraken en leg ze vast in het echtscheidingsconvenant.

 

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.