Tips om een vriend(in) te helpen die in scheiding ligt

door | 7 dec, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Je ontmoet je ware liefde, gaat trouwen en samen leef je nog lang en gelukkig. In de ideale situatie gebeurt dit dan ook. Helaas blijkt de realiteit soms anders. Het is vaak pijnlijk om je goede vriend(in) door een scheidingsperiode te zien gaan, en misschien vind je het lastig hoe je tijdens deze periode het beste steun kunt bieden. In deze blog lees je onze tips hoe je een vriend(in) die in scheiding ligt, het beste kunt helpen. 

 

Tip 1: Luisteren, luisteren en nog eens luisteren

 

De beste manier om een scheiding te kunnen verwerken, is praten. Vaak hoor je opmerkingen als ‘het komt wel goed’, ‘je bent beter af zonder hem’ of ‘er zwemmen genoeg andere vissen in de zee’. Ondanks dat dit een logische en vaak gebruikte manier is om te troosten, is dit niet altijd de beste manier. 

Wat dan wel de beste manier is om te troosten? Luisteren! Ook als je hetzelfde verhaal meerdere keren hebt gehoord, blijft luisteren naar iemand belangrijk. Hierdoor geef je je vriend(in) de ruimte om hun verhaal te vertellen, zonder goedbedoelde adviezen te geven. Soms is het fijn om geen antwoord te hebben, maar wel een luisterend oor te hebben. Weten dat er iemand voor je is tijdens een lastige periode en dat er om je wordt gegeven is genoeg. 

 

Tip 2: Blijf de ander uitnodigen!

 

Veel mensen die in scheiding liggen, heb het gevoel dat ze buiten een vriendengroep vallen of er niet meer bijhoren. Dit kan een eenzaam gevoel geven. Een belangrijke tip is dan ook; stop niet met uitnodigen. Zelfs als je vriend(in) aangeeft geen zin heeft in gezelschap, is het belangrijk om diegene toch te blijven uitnodigen om iets leuks te gaan doen. Blijf contact houden en laat weten dat je er voor je vriend(in) bent. 

 

Tip 3: Stroop je mouwen op en help verhuizen

 

Een vervelend onderdeel bij een scheiding is verhuizen. Blijft je vriend(in) in het huis wonen waar hij of zij samen heeft gewoond? Of is er besloten om te gaan verhuizen? Wanneer er wordt verhuisd, is dit een stressvolle en emotionele gebeurtenis. Niet alleen spullen gaan het huis uit, ook herinneringen. Bij een verhuizing dringt dan pas echt door dat de scheiding officieel is. 

 

Het is daarom ook belangrijk om er bij deze moeilijke gebeurtenis voor je vriend(in) te zijn. Rijdt een paar keer met een volle auto heen en weer om spullen over te brengen, sjouw dozen of help bij het inrichten van het (nieuwe) huis. Je hoeft geen ervaren verhuizer te zijn. Het laten weten dat je er voor iemand bent is al goed genoeg. 

 

Tip 4: Iedereen verwerkt op zijn eigen manier

 

Vind je het belangrijk dat je vriend(in) praat over de scheidingssituatie wanneer jullie elkaar zien? Zet diegene niet onder druk. Het is goed om aan iemand te laten weten dat je aan diegene denkt, maar wanneer iemand geen behoefte heeft om te praten hoeft dit niet. Iedereen gaat anders om met verdriet. Zo zijn er mensen die alleen thuis hun tranen laten gaan, die zich storten op sporten of mensen die juist de deur uitgaan om afleiding te zoeken. Om toch een hart onder de riem te steken kun je ook een lieve kaart sturen, of je favoriete ‘feel good’ serie op Netflix delen.



NetjesScheiden – Professionele hulp bij scheiden

Soms is hulp door een professional nodig bij een scheiding. Zo kan je vriend(in) professionele hulp krijgen wanneer je samen een huis hebt of wanneer er behoefte is aan mediation. NetjesScheiden biedt altijd een passende oplossing voor de situatie van je vriend(in). Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.