Uit elkaar en dan: hoe verwerk je een scheiding?

door | 26 jul, 2022 | Actueel

Ben je van plan om te gaan scheiden? Er zullen veel dingen gaan veranderen. Denk bijvoorbeeld aan je financiële situatie en je woonsituatie. Als je samen (minderjarige) kinderen hebt, zal er ook voor hen veel veranderen. Scheiden wordt dan ook gezien als een grote en vaak emotionele stap in je leven. 

 

Ben je nog niet zo lang geleden gescheiden van je ex-partner en wil je weten hoe verder na scheiding? Emoties die je voelt bij een scheiding kunnen heel erg verschillen. Zo kan je het ene moment verdriet, woede, afkeer of verbazing voelen en het andere moment vreugde en misschien wel liefde. Het is absoluut normaal om verschillende gevoelens te hebben bij een scheiding. 

 

Bij de vraag hoe verwerk je een scheiding is het belangrijkste om goed voor jezelf te zorgen. Niet voor niks wordt er gezegd: bij een scheiding is het belangrijk om tijd in jezelf te steken. Hoe pak je als vrijgezel je eigen leven weer op na een echtscheiding?

 

In dit artikel lees je meer over scheiden in Nederland. Ook wordt er antwoord gegeven op de vraag: gescheiden, wat nu?

 

Je bent niet alleen!

Na een scheiding sta je er ineens helemaal alleen voor: gezamenlijke vrienden kiezen een partij of vallen weg. Als er kinderen in het spel zijn, worden deze ineens gedeeld. Het is dan ook niet vreemd om het gevoel van eenzaamheid te hebben. Het is goed om je te beseffen dat je er niet alleen voor staat.

 

In 2021 eindigden bijna 26 duizend huwelijken in een echtscheiding. Naast huwelijken ontbonden worden, zijn er ook geregistreerde partnerschappen die eindigen. In 2021 zijn er bijna 3 duizend stellen die uit elkaar gaan met een geregistreerd partnerschap. Al deze stellen die uit elkaar gaan, doorlopen zo goed als hetzelfde proces. 

 

Scheiden, wat te doen?

Bladen kunnen nog wel eens het beeld schetsen dat gescheiden koppels binnen de kortste keren weer hun leven oppakken alleen of met een nieuwe partner. In werkelijkheid blijkt dit toch anders. Gemiddeld duurt het verwerken van een scheiding van je ex-partner zo’n 2 jaar.

 

Ben je gescheiden en vraag je jezelf af: wat nu? Lees hieronder tips om je scheiding zo goed mogelijk te verwerken: 

1. Accepteer dat het verwerken van een scheiding tijd kost 

Als je gescheiden bent van je ex-partner, is het normaal dat je wereld op zijn kop staat en je toekomstbeeld hierdoor veranderd. Hoe verder na een scheiding? Neem voldoende de tijd om hier afscheid van te nemen en kies je eigen tempo! Een scheiding verwerken kost tijd.

2. Jezelf opnieuw ontdekken

Weet je nog waar je blij van werd voordat je getrouwd was met je ex-partner? Misschien heb je wel een hobby opgegeven voor je ex-partner. Stel jezelf de vraag: waar haal je plezier uit en waar krijg je energie van? Ga bijvoorbeeld muziek maken of sluit je aan bij een sportclub. 

3. Sociale contacten verder uitbreiden 

Als je gaat scheiden, zul je zien dat er veel veranderingen zijn in je leven. Zo zal je bijvoorbeeld op zoek moeten gaan naar een andere woning. Ook kan het zijn dat er vriendschappen eindigen. Maar ook nieuwe vriendschappen kunnen worden gemaakt. Zoek mensen op met dezelfde interesses en breng tijd met elkaar door!

 

Ben je van plan om te gaan scheiden, maar lukt het niet om samen afspraken te maken? Kijk dan eens of scheiden met behulp van een mediator wat voor je is. Een mediator is een partij die niet is beïnvloed door een ander. 

 

Is het wel mogelijk om samen tot goede afspraken te komen? Dan kan je eenvoudig en snel online scheiden

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.