Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract: hoe zit dat?
Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap en besluit je om de relatie tussen jou en je partner te beëindigen? Als je ook geen samenlevingscontract hebt opgesteld toen jullie gingen samenwonen zijn er nog veel afspraken die gemaakt moeten worden. De belangrijkste afspraken gaan over wie welke spullen krijgt en wie er in de koopwoning mag blijven wonen.
Wat is een samenlevingscontract?
In een samenlevingscontract kan je afspraken zwart-op-wit zetten over het samenwonen en wat er gebeurt als jullie besluiten om niet langer samen willen wonen. De afspraken die hierin staan kunnen gaan over de verdeling van de spullen, wie er mag blijven wonen en wat er gebeurt met winst of schuld bij een koopwoning. Het opstellen van zo’n contract is niet verplicht in Nederland, maar wel handig. Zonder een samenlevingscontract heb je namelijk meer kans op een moeilijke situatie die kan ontstaan als jij en je ex-partner het niet met elkaar eens kunnen worden.
Hoe zit dat als je geen afspraken hebt gemaakt en stopt met samenwonen?
Ga je uit elkaar met koopwoning, maar hebben jullie geen afspraken vastgelegd? Je zult het dan met elkaar eens moeten gaan worden over de verdeling van jullie bezittingen en wat jullie gaan doen met de woning. Hoe makkelijk of moeilijk dit gaat, verschilt per situatie. Je kunt tijdens deze moeilijke periode hulp vragen aan experts. Samen met elkaar kijk je naar een goede manier om uit elkaar te gaan. Lukt dit niet, dan kan je ook hulp krijgen van een mediator. Deze onpartijdige rol luistert naar de wensen van jou en je partner en bedenken hoe alle partijen het beste geholpen zijn.
Wat als je uit elkaar gaat, samen kinderen hebt en geen samenlevingscontract hebt?
Een samenlevingscontract is in Nederland niet verplicht om op te stellen als je gaat samenwonen. Heb je samen met je ex-partner kinderen die een leeftijd hebben van onder de 18 jaar? Dan is het wel verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan worden de afspraken over onder andere de verzorging en opvoeding van jullie kind of kinderen genoteerd. Beide ouders moeten onder dit ouderschapsplan hun handtekening zetten. Wordt jullie situatie anders en wil je de gemaakte afspraken aanpassen? Dan is opnieuw jullie handtekening nodig.
Ben je ongelukkig in je relatie en ben je van plan om uit elkaar te gaan? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig uit elkaar te gaan zonder samenlevingscontract. Ook als je hulp nodig hebt bij het maken van goede afspraken met je ex-partner, kan je bij NetjesScheiden terecht. Samen met een mediator kunnen jullie kijken wat er mogelijk is.
Wil je meer weten over de stappen die je doorloopt bij een scheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!
Uit elkaar zonder samenlevingscontract
Eerlijk en netjes uit elkaar gaan. Wij helpen jullie graag!
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.