Veel vrouwen financieel niet goed voorbereid op scheiding
Er wordt in relaties maar weinig gesproken over financiële zelfstandigheid, omdat dit niet aansluit bij het beeld van ‘voor altijd samen’. Dat blijkt uit het SCP-rapport ‘Ons geld; Vrouwen en mannen over het belang van het inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen.’
Gebrek aan vertrouwen
Veel vrouwen zien het vasthouden aan een eigen inkomen bij een huwelijk als een gebrek aan vertrouwen in de relatie. Vrouwen voelen in veel gevallen niet de noodzaak om financieel onafhankelijk te blijven en ook partners vinden dit vaak niet nodig, zo blijkt.
Extraatje
Mannen en vrouwen zijn het erover eens dat het prettig is voor de vrouw om een eigen inkomen te hebben, maar dat hoeft niet per se toereikend te zijn om van te kunnen leven. In de meeste relaties is de man nog altijd de (hoofd)kostwinner en wordt de bijdrage van de vrouw gezien als een extraatje. Als je voor elkaar kiest, deel je alles, dus ook je geld, is een veel gehoorde gedachte.
40% niet onafhankelijk
Een zorgelijke situatie, want 4 op de 10 vrouwen onder de 65 jaar (studenten niet meegeteld) blijkt niet financieel onafhankelijk te zijn. Iemand wordt als financieel onafhankelijk gezien wanneer hij of zij minimaal €950 per maand verdient.
Hoe voorkom je dat je financieel afhankelijk wordt?
Maak afspraken voordat je gaat samenwonen of trouwen, laat bepaalde afspraken vastleggen bij de notaris. Zorg daarnaast dat je altijd betrokken bent bij de financiën. Bij veel stellen is één van hen verantwoordelijk voor de boekhouding, waardoor de ander weinig zicht heeft op de financiële situatie. Daarnaast kun je het met je partner hebben over financiële compensatie als je minder gaat werken of stopt met werken.
Alsjeblieft, jouw checklist
Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.