Vier misverstanden over scheiden

door | 12 jan, 2021 | Actueel

Scheiden komt vandaag de dag veel voor en is, mits het vredig verloopt, heel normaal. Zo kennen we allemaal wel mensen die gescheiden zijn en kinderen met gescheiden ouders. Desondanks bestaan er veel misverstanden over het scheiden. Hoe zit het eigenlijk met de kinder- en partneralimentatie? En hebben moeders en vaders eigenlijk wel gelijke rechten? In dit artikel bespreken wij de vier meest voorkomende misverstanden en leggen we het één en ander uit.

 

 

 

Vanaf 12 jaar kunnen de kinderen zelf kiezen waar ze willen wonen

Dit klinkt heel logisch, maar is niet helemaal waar. Tot het 18e levensjaar van het kind blijven ouders het gezamenlijke gezag houden na de scheiding. Dat houdt in dat ouders tot het kind 18 jaar is de plicht en het recht hebben om het kind samen op te voeden en te verzorgen. Hier hoort ook bij dat ouders samen moeten beslissen over belangrijke gebeurtenissen in het leven van het kind. Wanneer het de ouders niet lukt om er samen uit te komen, maakt de rechter een beslissing, en dus niet het kind. Hier heeft het kind wel inbreng in, maar beslist dus niet zelf.

 

Kinderalimentatie loopt tot jullie kind 18 jaar is

Ook dit is niet waar. Kinderen tussen de 18 en 21 worden gezien als jongmeerderjarig. Ouders zijn dan nog steeds onderhoudsplichtig en moeten dus alimentatie betalen. Wel mag het kind nu zelf de kinderalimentatie ontvangen. Na het 21e levensjaar vervalt in de meeste gevallen de verplichting om alimentatie te betalen.

Ga je scheiden en heb je kinderen onder de 18 jaar? Het opstellen van een ouderschapsplan is dan verplicht.

 

Moeders hebben meer rechten dan vaders

Vaders en moeders hebben gelijke rechten. Dat moeders meer rechten hebben is dus onjuist en is dan ook niet terug te zien de Nederlandse wet- en regelgeving. In de praktijk blijven de kinderen vaak wel bij hun moeder wonen en zorgen moeders vaak meer voor de kinderen. Maar dit kan andersom net zo goed.

 

Het bedrag van de alimentatie blijft altijd hetzelfde

Dit is wederom niet waar. Er bestaan twee soorten alimentatie; kinder- en partneralimentatie. Dat eerste is om in het onderhoud van het kind te kunnen voorzien en het tweede is om in eigen onderhoud te kunnen voorzien. Wanneer de hoogte van de alimentatie eenmaal vast is vastgesteld, hoeft dit niet te betekenen dat dat bedrag altijd zo blijft. Bij een verandering in de financiële situatie, bijvoorbeeld een ontslag of juist een hoger salaris, kan de alimentatie worden verhoogd of verlaagd. 

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.1

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.1

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.