Waarom je je scheiding zou moeten ‘vieren’ met een ritueel
Jaarlijks vinden er in Nederland zo’n 35.000 scheidingen plaats, scheidingen komen steeds vaker voor. Over het algemeen zien we een scheiding als een vorm van falen: de relatie heeft niet gewerkt, we hebben iets fout gedaan.
Toch zou een scheiding helemaal niet zo gezien moeten worden, volgens Anneke Buiskool, die sinds 2011 ceremonies rondom scheidingen begeleidt, en Martin Hoondert, universitair docent. Een scheiding moet volgens hen, net als een huwelijk ‘gevierd’ worden. Niet altijd is vieren echt het juiste woord, maar ze pleiten ervoor dat een scheiding in ieder geval gemarkeerd wordt met een ritueel.
Voor het ritueel moeten uiteraard alle afspraken gemaakt zijn en moeten beide partners de scheiding aanvaarden. De ceremonie kan vervolgens een mooie afsluiting zijn van de periode van scheiding. Het is een bekrachtiging van de weg die de partners hebben afgelegd om van geliefden nu verder te gaan als samenwerkende ouders of als vrienden, of natuurlijk om ieder een eigen weg te gaan.
Volgens Buiskool en Hoondert helpt zo’n ceremonie om de emoties in banen te leiden. Het ritueel kan naar eigen wens ingevuld worden. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, kan een ceremonie erg waardevol zijn, om ook voor minder verdriet en boosheid bij hen te zorgen. Uiteraard zal scheiden nooit leuk worden, maar Buiskool en Hoondert zijn er in ieder geval van overtuigd dat het een stuk beter kan.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.