Vier tips voor het maken van een ouderschapsplan
Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding, moet er in de toekomst extra aandacht worden besteed aan de communicatie en omgang. Een ouderschapsplan zorgt ervoor dat er voor beide ouders duidelijke regels zijn omtrent de omgang met de kinderen. In dit plan spreek je af wie er wanneer voor de kinderen zorgt, hoe de kosten voor de opvoeding van de kinderen gedeeld worden en hoe jullie contact houden. In het plan staat tevens beschreven hoe beide partijen elkaar informeren over de belangrijke zaken in het leven van de kinderen. De volgende tips helpen je bij het opstellen van dit plan.
Denk vooruit
Je leven gaat waarschijnlijk ingrijpend veranderen na een scheiding. Je rol als ouder zal hierdoor ook veranderen. Probeer hier bij het opstellen van het ouderschapsplan bij stil te staan en denk na over hoe de toekomst er uit gaat zien. Afspraken maken op basis van de huidige situatie kan er voor zorgen dat de afspraken al snel achterhaald zijn.
Wat willen je kinderen?
In eerste instantie ga je met elkaar zitten om afspraken te maken. Door de vele veranderingen wil het nog wel eens voorkomen dat je vooral vanuit je eigen situatie denkt. Probeer je kinderen waar mogelijk bij het gesprek te betrekken en vraag ze wat zij graag willen.
Zorg voor volledige afspraken
Je hebt niets aan vage afspraken in een ouderschapsplan. Probeer bij alles wat je met elkaar afspreekt na te denken over welke gevolgen dit heeft. Denk ook na over bijkomende zaken die je nog moet regelen om het goed te laten verlopen. Het kan zijn dat je bij het opstellen van het ouderschapsplan nog goed met elkaar kan overleggen, maar dat de relatie in de toekomst verandert. Door meteen duidelijke en concrete afspraken te maken, voorkom je onenigheid in de toekomst.
Kom je er niet uit? Vraag om hulp!
Als je het moeilijk vindt om met zijn tweeën een toekomstbestendig ouderschapsplan op te stellen of twijfelt aan je keuzes, kun je altijd hulp inschakelen. Als je gebruik maakt van een online scheiding pakket kun je ervoor kiezen dit uit te breiden met hulp om een ouderschapsplan op te stellen. Zo krijg je hulp van een professional die veel ervaring heeft met het opstellen van deze plannen en ervoor zorgt dat je niks vergeet.
Meer weten over goede communicatie tijdens een scheiding? Lees dan hier verder.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.