Vormen van echtscheidingen
Heb je je wel eens afgevraagd of er verschillende vormen van echtscheidingen zijn? En zo ja, wat houden die verschillende vormen dan precies in? In deze blog krijg je antwoord op deze vraag, want er zijn er namelijk drie: een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed en een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.
Echtscheiding
Wanneer je partner en jij een echtscheiding doorvoeren, wordt het huwelijk officieel verbroken. Hierdoor delen jullie geen juridische banden meer met elkaar. Denk daarbij aan schulden, gemeenschap van goederen, een erfenis, etc. De advocaat die jullie hebben ingehuurd, vraagt de echtscheiding aan bij de rechtbank stuurt het echtscheidingsconvenant mee. Hierna ligt het besluit bij de rechter.
Scheiding van tafel en bed
Bij een scheiding van tafel en bed, gaan je partner en jij uit elkaar, maar blijven voor de wet nog wel officieel getrouwd. Redenen waarom mensen op deze manier van elkaar scheiden, kunnen te maken hebben met persoonlijke omstandigheden rondom kosten, de kinderen of het geloof. Binnen bepaalde religies mogen partners namelijk niet van elkaar scheiden, maar kan dit via een scheiding van tafel en bed omzeilt worden. Hoewel jullie niet meer samenwonen, kunnen de juridische banden en financiële afspraken tussen jullie blijven staan. Zo kunnen partners allebei hun eigen weg inslaan zonder dat dit (te veel) juridische en financiële gevolgen heeft.
Ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed
Wanneer je ex-partner en jij op deze manier gaan scheiden, worden juridische banden wel gebroken. Ook worden jullie door de wet niet meer als getrouwd stel gezien. Wel is het zo dat dit gezamenlijk besloten moet worden. Als dit niet het geval is doordat maar één partner op deze manier wil scheiden, moeten beide partners minimaal drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed. Na deze periode kan het besluit doorgevoerd worden als ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.
Overeenkomst tussen de drie vormen
De bovenstaande vormen van scheidingen verschillen erg van elkaar. Toch is er één overeenkomst en dat is dat er bij elke vorm van scheiding een verzoek moet worden ingediend bij de rechtbank. Wanneer je partner en jij samen besluiten te scheiden, kunnen jullie – samen of alleen – een verzoek indienen bij de rechtbank. In dat geval hebben jullie samen maar één advocaat nodig. Mochten jullie het niet met elkaar eens zijn over de scheiding, dan kan het noodzaak zijn om allebei een eigen advocaat in te huren. De scheiding kan pas definitief worden verklaard wanneer de beslissing van de rechter in het huwelijksgoederenregister staat genoteerd.
Ben jij aan het twijfelen over een scheiding, of durf je het (nog) niet uit te spreken? Overweeg dan mediation als optie. Deze bemiddeling kan je partner en jou namelijk helpen jullie huwelijk nog een kans te geven, of jullie juist op weg helpen met het kiezen van de beste vorm van scheiden in jullie situatie.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.