Vrouwen financieel harder geraakt bij echtscheiding

door | 19 okt, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Dat scheiden grote gevolgen kan hebben is een bekend gegeven. Zo bespraken we vorige week al de financiële dreun die een scheiding teweeg kan brengen, en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Nu blijkt bovendien dat vrouwen onevenredig zwaar te lijden hebben onder deze gevolgen.

 

Uit onderzoek onder gescheiden Nederlandse mannen en vrouwen blijkt namelijk dat vrouwen een jaar na de scheiding een sterk verminderde koopkracht hebben ten opzichte van hun mannelijke ex-partner, en dat dit zich bovendien niet of nauwelijks herstelt. Hoe kan dat?

 

Waarom vrouwen meer koopkracht verliezen bij een echtscheiding

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar scheidingen bij mannen en vrouwen over een periode van 5 jaar (2014-2019) blijkt dat het gaat om een gemiddeld verlies van koopkracht van maar liefst 29 procent! Hoe komt het dat vrouwen zo hard terugvallen in besteedbaar inkomen na een echtscheiding?

Volgens Tanja Traag (CBS) komt dat onder andere doordat in Nederland nog steeds de gedachte overheerst dat vrouwen het beste voor de kinderen kunnen zorgen. Met andere woorden, er wordt van vrouwen verwacht dat zij thuisblijven en voor de kinderen zorgen in plaats van (fulltime) te werken. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen na de scheiding wel meer uren gaan werken, maar doorgaans niet fulltime. In combinatie met het wegvallen van het loon van de ex-man ontstaat er zo een groot verschil.

 

De situatie verbetert gestaag na de scheiding

In het onderzoek is er gekeken naar een periode van 5 jaar, en valt te zien dat de financiële situatie van gescheiden vrouwen na enkele jaren tekenen van herstel begint te vertonen, en zelfs sneller herstelt dan die van de mannen. Dit blijft echter onvoldoende, want na 5 jaar betreft het verschil nog steeds ruim 20%.

Deze afname in het verschil is het gevolg van de extra gewerkte uren, en dikwijls ook van het opnieuw vinden van een partner. Vooral jonge, kinderloze vrouwen vinden opnieuw een partner en gaan samenwonen. Toch lijkt er nog voldoende ruimte voor verbetering voor de financiële positie voor vrouwen bij een scheiding, de scheidingsprocedure en hun positie op de arbeidsmarkt.

 

Financieel sterk door een scheiding: Tips voor zelfstandige vrouwen!

  • De scheidingsprocedure kan ingewikkeld zijn. De experts van NetjesScheiden bieden ondersteuning waarmee jij het beste haalt uit deze moeilijke en zware periode.
  • Neem de tijd om te rouwen en de kinderen in bescherming te nemen. Het is niet erg om even pas op de plaats te maken. Verdeel de ouderlijke taken goed met je ex-partner.
  • Blijf bouwen aan een netwerk. Een sterk netwerk biedt je later kansen.
  • Overweeg eens vrijwilligerswerk om je CV en netwerk uit te breiden.
  • Opnieuw studeren. Grijp deze kans aan om jezelf bij- of om te scholen!

 

Eerlijk uit elkaar? NetjesScheiden helpt!

Wil jij graag eerlijke en duidelijke financiële afspraken maken voor de scheiding, maar kun je daarbij wel wat extra hulp gebruiken? NetjesScheiden biedt bemiddeling bij scheidingen in de vorm van Mediation, zodat jij duidelijkheid krijgt over de financiële situatie. Ook is het mogelijk om kosten te besparen door goedkoop te scheiden, inclusief griffiekosten, alimentatieberekening, financiële check en diverse andere opties. Neem vrijblijvend contact op, dan helpen onze adviseurs je graag verder.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.