Veel vrouwen financieel niet goed voorbereid op scheiding

Jessica
Scheidingsexpert

Er wordt in relaties maar weinig gesproken over financiële zelfstandigheid, omdat dit niet aansluit bij het beeld van ‘voor altijd samen’. Dat blijkt uit het SCP-rapport ‘Ons geld; Vrouwen en mannen over het belang van het inkomen en economische zelfstandigheid voor vrouwen.’

Gebrek aan vertrouwen

Veel vrouwen zien het vasthouden aan een eigen inkomen bij een huwelijk als een gebrek aan vertrouwen in de relatie. Vrouwen voelen in veel gevallen niet de noodzaak om financieel onafhankelijk te blijven en ook partners vinden dit vaak niet nodig, zo blijkt.

Extraatje

Mannen en vrouwen zijn het erover eens dat het prettig is voor de vrouw om een eigen inkomen te hebben, maar dat hoeft niet per se toereikend te zijn om van te kunnen leven. In de meeste relaties is de man nog altijd de (hoofd)kostwinner en wordt de bijdrage van de vrouw gezien als een extraatje. Als je voor elkaar kiest, deel je alles, dus ook je geld, is een veel gehoorde gedachte.

40% niet onafhankelijk

Een zorgelijke situatie, want 4 op de 10 vrouwen onder de 65 jaar (studenten niet meegeteld) blijkt niet financieel onafhankelijk te zijn. Iemand wordt als financieel onafhankelijk gezien wanneer hij of zij minimaal €950 per maand verdient.

Hoe voorkom je dat je financieel afhankelijk wordt?

Maak afspraken voordat je gaat samenwonen of trouwen, laat bepaalde afspraken vastleggen bij de notaris. Zorg daarnaast dat je altijd betrokken bent bij de financiën. Bij veel stellen is één van hen verantwoordelijk voor de boekhouding, waardoor de ander weinig zicht heeft op de financiële situatie. Daarnaast kun je het met je partner hebben over financiële compensatie als je minder gaat werken of stopt met werken.

WAT JE VAN ONS MOET WETEN

Z

Snel, goed en betaalbaar

Z

Persoonlijk advies

Z

Ervaring sinds 2003

Z

Gecertificeerd specialist in online scheiden

Z

Hart voor kinderen

Z

We helpen jaarlijks meer dan 1000 koppels

Z

Mogelijkheid tot gratis scheiden

Klanten geven ons een 4,5!