Waarom een mediator of bemiddelaar gedurende je scheiding?

Wie gaat scheiden en dit zo goed mogelijk wil regelen, kan een scheidingsmediator of –bemiddelaar inschakelen. Deze onafhankelijke partij luistert naar zowel jouw belangen als naar die van je aanstaande ex-partner en geeft advies over de te nemen beslissingen en helpt met het vastleggen van de gemaakte afspraken. Het grote voordeel hierbij is dat de mediator of bemiddelaar neutraal in de situatie staat en daardoor de aangewezen persoon is om jullie beide van informatie en een goed advies te voorzien.

Daarom kies je voor een goede begeleiding

Scheiden doe je echter niet zo maar. Vaak zijn er conflicten die tussen jullie instaan en die het moeilijk maken om samen tot een goed overleg te komen – laat staan dat er afspraken gemaakt kunnen worden waar beide partijen zich in kunnen vinden. In zulke gevallen is het helemaal verstandig om voor mediation of bemiddeling te kiezen.

Andere redenen om een mediator of bemiddelaar te betrekken bij de scheiding zijn:

  • Het snel vinden van een oplossing
  • Het bespreken van problemen en het oplossen van meningsverschillen. Dit zorgt ervoor dat het contact na te scheiding zo goed mogelijk blijft.
  • Het krijgen van hulp bij (ingewikkelde) kwesties, zoals het opstellen van een ouderschapsplan, het afhandelen van financiële zaken en het verdelen van de inboedel.

Een groot voordeel van mediation en bemiddeling is bovendien dat jij en je (ex-)partner zelf beslissen wat er afgesproken wordt. Op die manier komen jullie samen tot een resultaat waarin jullie je beiden kunnen vinden. Ook kunnen jullie na het maken van de afspraken via de mediator of bemiddelaar samen een advocaat inhuren die voor jullie de echtscheiding aanvraagt. Dit is uiteraard alleen mogelijk wanneer jullie op goede voet staan (het resultaat van de gesprekken onder professionele begeleiding) en het is veel goedkoper dan wanneer jullie allebei een eigen advocaat moeten inschakelen.

Dit kan een mediator of bemiddelaar voor je betekenen

Wanneer jullie bij een mediator of bemiddelaar aankloppen voor hulp en ondersteuning bij de scheiding, zal hij of zij informatie geven over het komende traject. Er wordt een analyse opgesteld van jullie wensen en hij of zij geeft advies over de te maken afspraken. Wanneer jullie vastlopen op bepaalde problemen, zal een mediator of bemiddelaar alternatieven aandragen waarin jullie je allebei wel kunnen vinden. Ook houdt de mediator of bemiddelaar in de gaten of jullie allebei echt van plan zijn om te doen wat er afgesproken wordt (geen dubbele agenda’s er op nahouden dus) en is er oog voor de invloed die familie en vrienden op jullie kunnen hebben. Een mediator of bemiddelaar kan je daarnaast helpen met de volgende kwesties:

  • Het opstellen van een ouderschapsplan en/of een omgangsregeling met de kinderen. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht voor alle scheidende stellen (getrouwd, geregistreerd en samenwonend met gezamenlijk gezag) met minderjarige kinderen.
  • Het verdelen van de inboedel en andere bezittingen.
  • Het afhandelen van financiële zaken. Niet alleen het vermogen moet verdeeld worden, maar ook eventuele schulden dienen eerlijk verdeeld te worden over beide partners. Tevens heeft een scheiding invloed op de opgebouwde pensioenen die jullie hebben.
  • Het vaststellen van partneralimentatie en kinderalimentatie (indien van toepassing).

Een geregistreerd mediator, een must

Als jij en je aanstaande ex-partner besloten hebben dat jullie de expertise van een mediator of bemiddelaar willen gebruiken, doe je er verstandig aan om enkel een beroep te doen op een MfN geregistreerd mediator. Mediator of bemiddelaar is namelijk een vrij beroep, waardoor iedereen zich zo mag noemen. Je snapt dat hierdoor ook mensen mediation of bemiddeling aanbieden die hier eigenlijk helemaal geen kaas van hebben gegeten – en daar zit je nou echt niet op te wachten wanneer je een mediator zoekt die je kan helpen met de scheiding.

Door te kiezen voor een erkende mediator weet je zeker dat je kunt vertrouwen op een professional met verstand van zaken. Een MfN geregistreerd mediator is verplicht zich ieder jaar bij te scholen en dient zich te houden aan de door de MfN (Mediators federatie Nederland) opgestelde gedragsregels. Een MfN geregistreerd mediator is zelfs onderworpen aan een onafhankelijk tuchtrecht voor mediators.

Afspraken maken en ondertekenen

Voordat jij en je toekomstige ex-partner aan een mediationtraject beginnen, tekenen alle betrokken partijen een mediationovereenkomst. Hierin wordt opgenomen wat het onderwerp van het geschil is, maar ook wat de kosten zijn, dat zaken die worden besproken vertrouwelijk zijn en dat er een geheimhoudingsplicht geldt. Beide partners verklaren in de overeenkomst dat zij oplossingsgericht mee willen werken aan de problemen die tussen jullie instaan en de mediator verklaart uiteraard dat hij of zij onpartijdig zal zijn. Alle afspraken die jullie maken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst wordt door beide partners ondertekend en wordt vervolgens gebruikt bij het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank. Wil je meer informatie over een mediator of bemiddelaar? Bekijk dan deze pagina.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.