Waarom hebben echtscheidingsadvocaten het extra druk na kerst en oud & nieuw?

door | 7 jan, 2020 | Actueel

Scheiden is tegenwoordig een vrij normale zaak in onze maatschappij. Bijna iedereen komt wel een keer in aanraking met een echtscheiding in zijn/haar omgeving. Dit gebeurt dan ook het hele jaar door. Na de feestdagen van eind december komen scheidingen echter in grotere aantallen voor dan in de overige maanden van een jaar. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt januari zelfs ‘divorce month’ genoemd. Uit onderzoeken in het Google zoekgedrag in Amerika is dan ook gebleken dat er dan vaker wordt gezocht op de term ‘scheiden’. Hoe komt het dat echtparen massaal besluiten vlak na de inluiding van het nieuwe jaar te gaan scheiden?

 

Uitstel van executie

 

Een van de meest voorkomende redenen dat echtparen na de feestdagen scheiden, is dat men niet vlak voor of tijdens deze dagen wil scheiden. Vaak is van beide kanten al wel duidelijk dat het huwelijk beëindigd zal worden. Juist tijdens deze dagen wordt van families verwacht dat ze samen tijd doorbrengen en het gezellig hebben. Echtparen voelen deze druk ook en besluiten de scheiding vervolgens uit te stellen tot na de feestdagen.

Naast deze sociale invloed kan ook de druk om kinderen of andere familieleden teleur te stellen sterk meespelen. Ouders willen de dagen die draaien om gezelligheid en het samen zijn niet verpesten voor hun kinderen. Om deze reden de scheiding uitstellen, is overigens geen ongegronde reden. Kinderen kunnen de scheiding en de feestdagen mogelijk niet meer los van elkaar zien als je de scheiding tijdens of vlak voor de feestdagen bekend maakt.

 

De druk tijdens feestdagen

 

Daarnaast kan de druk die de feestdagen met zich meebrengt de laatste druppel zijn voor een scheiding. Diners moeten worden voorbereid, de kinderen zijn vrij van school en de (schoon-)familie komt langs. Kleine irritaties kunnen in dit soort situaties enorm worden vergroot. Wanneer het huwelijk eerder al stroef liep, is het vaak lastig om deze conflicten in de periode op te lossen.

Ondanks de druk wordt er vaak wel verwacht dat de feestdagen gezelligheid met zich mee brengen. Wanneer deze verwachtingen vervolgens toch niet uitkomen, kan deze teleurstelling nog harder aankomen dan normaal.

 

Meer tijd met elkaar dan gewoonlijk

 

Tijdens en rond de kerstdagen zijn partners veel meer bij elkaar dan normaal gesproken. Waar de extra tijd voor sommige stellen juist helpt doordat er tijd is bepaalde problemen te bespreken, zorgt dit er bij andere stellen juist voor dat er nog vaker ergernissen ontstaan.
Het aanwezig zijn op je werk kan normaal gesproken juist iets zijn waar beide partijen behoefte aan hebben. Dagelijkse routine zorgt vaak voor nodige afleiding brengt waardoor een huwelijk vooralsnog in stand blijft. Hierom is niet alleen na de kerstvakantie een piek in scheidingen te zien maar is er bijvoorbeeld ook na de zomervakantie een soortgelijke trend zichtbaar.

Hebben jij en je partner na de feestdagen er ook voor gekozen om te gaan scheiden? NetjesScheiden helpt je graag. Je kunt een kijkje nemen bij onze pakketten.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.