Waarom scheiden koppels sneller door de corona crisis?

door | 26 mei, 2020 | Actueel

Er zijn verschillende redenen waarom getrouwde stellen uit elkaar gaan. Normaal gesproken is de reden in veel gevallen dat iemand verwacht gelukkiger te zijn met iemand anders. De corona crisis zet relaties op een hele andere manier onder druk. Verleidingen tot een affaire zijn er bijna niet, maar toch zien we een stijging in het aantal scheidingen.

 

Relatietherapeuten draaien overuren

Relatietherapeuten hebben het dan de afgelopen weken ook extra druk. Er worden koppels geholpen die te dicht op elkaar zitten in de intelligente lockdown en er met zijn tweeën niet meer uitkomen. Doordat koppels werkrelaties missen houden zij vaak alleen nog een liefdesrelatie over. Hiermee zit je vaak ook nog eens 24 uur per dag bij in één huis en dit kan dat zorgen voor frictie. Doordat er in de samenleving steeds meer sprake is van individualisme willen de meeste mensen zichzelf constant verbeteren en zijn ze op zoek naar hoe ze zo gelukkig mogelijk kunnen worden. Dit zorgt er ook voor dat mensen niet meer uit elkaar gaan omdat ze ongelukkig zijn maar omdat ze dus denken dat ze nog gelukkiger kunnen worden.

 

Crisis brengt geen verandering in individualisme

De Coronacrisis zal niet zorgen voor minder drukte bij de therapeuten. Het aantal scheidingen neemt alleen maar toe en in de Volkskrant vertelt relatietherapeut Esther Perel (62) dat ze niet verwacht dat de corona crisis hier verandering in gaat brengen. De druk om zoveel mogelijk uit jezelf te halen en de meest gelukkige versie van jezelf te zijn zal waarschijnlijk blijven bestaan. Volgens haar kijken de economie en samenleving in de huidige vorm niet genoeg naar de medemens maar alleen naar mogelijkheden om de economie of samenleving te laten groeien. Hierdoor kiezen veel mensen er vaker voor om een einde te maken aan hun relatie.

 

Een forse steiging in het aantal scheidingen

Op dit moment lijken er een derde meer echtscheidingen te zijn door de crisis. Volgens de vereniging van advocaten in het familierecht gaan we dit jaar meer dan 40.000 scheidingen behalen terwijl dit er normaal zo’n 30.000 zijn. Vooral het thuiswerken en minder contact met andere relaties wordt door deze vereniging genoemd als redenen voor de stijging. Het kan wel zijn dat voorlopig veel stellen nog bij elkaar blijven die misschien liever zouden scheiden omdat het erg lastig is om nu een nieuwe woning of verblijfplek te vinden.

 

Effecten nog niet overal zichtbaar

Het duurt nog even voordat er voldoende data beschikbaar is om een duidelijker beeld te schetsen. De eerste steigingen in China (waar de maatregelen al grotendeels zijn opgeheven) is al merkbaar. Het valt te verwachten dat ook in Nederland het aantal scheidingen enorm zal toenemen na deze crisis. Veel koppels wachten nu waarschijnlijk nog omdat het drastisch veranderen van hun leefomgeving nu voor teveel stress zal zorgen. Ook zijn er veel kantoren gesloten waardoor men dit process uitstelt. Voor deze mensen is het natuurlijk nog wel altijd mogelijk om hun scheiding online te regelen.

Wil je weten hoe jij en jouw gezin de crisis op een gezonde manier kunnen doorlopen? Lees dan dit artikel voor wat nuttige tips.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.