Wanneer vervalt kinderalimentatie?

door | 4 okt, 2022 | Actueel

Samen met je ex-partner hebben jullie besloten dat jullie gaan scheiden. Een scheiding is altijd een heftige periode, helemaal wanneer jullie samen kinderen hebben. Het is belangrijk dat je samen met je ex-partner goede afspraken maakt over bijvoorbeeld de opvoeding van jullie kinderen. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Maar ook financiën moeten worden geregeld. Zo is er bijvoorbeeld de alimentatieplicht. Ook deze afspraken moeten worden vastgelegd.

 

In deze blog lees je wat kinderalimentatie is, wanneer je kinderalimentatie moet betalen en wanneer kinderalimentatie stopt. 

 

Wat is kinderalimentatie?

Ondanks dat jullie hebben besloten uit elkaar te gaan, zijn er nog steeds verplichtingen voor jullie samen. Zo blijven jullie allebei verantwoordelijk voor jullie kinderen. Dit noem je onderhoudsplichtig. Het bedrag dat je moet betalen of krijgt om jullie kinderen te onderhouden, wordt kinderalimentatie genoemd. 

 

Bijna alle kosten die worden gemaakt valt onder de kinderalimentatie. Denk bijvoorbeeld aan eten, drinken, kleding, sport, kapper, zakgeld en studiekosten. Het is belangrijk dat jij en je ex-partner een goede inschatting kunnen maken van al deze kosten om zo de hoogte van de kinderalimentatie te kunnen bepalen. 

 

Wanneer ben je verplicht kinderalimentatie te betalen?

Heb je samen met je ex-partner kinderen en zijn jullie kinderen onder de 18 jaar oud? Het betalen van kinderalimentatie is verplicht. Eén van jullie is hierbij de alimentatieplichtige. Er moet minimaal tot de 18e verjaardag kinderalimentatie worden betaald. Meestal wordt deze leeftijd verhoogd naar de 21 jaar oud. Waarom? Veel kinderen zitten tot ongeveer hun 21ste levensjaar op school. Hierdoor kunnen zij nog niet volledig (financieel) voor zichzelf zorgen. 

 

Tot wanneer betaal je kinderalimentatie?

Hoe lang je kinderalimentatie moet betalen is vastgelegd in de wet. Zoals eerder genoemd is dit tot minimaal het 18e levensjaar. Wettelijk gezien stopt de leeftijd voor het betalen van kinderalimentatie op hun 21ste levensjaar. Heeft jullie kind de leeftijd van 18 jaar bereikt? Dan wordt dit bedrag overgemaakt naar de rekening van je kind. 

 

Tot wanneer kinderalimentatie geldt, hangt af van bijvoorbeeld de duur van de studie van je kind en of hij of zij fulltime werkt. In dit geval kan jullie kind financieel voor zichzelf zorgen en stopt de alimentatie. Het stoppen van alimentatie kan in overleg met jullie kind. Is het niet mogelijk met elkaar afspraken te maken over tot wanneer kinderalimentatie betalen geldt? In dit geval is het mogelijk om samen met een advocaat op zoek te gaan naar een oplossing. 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om makkelijk en snel je scheiding online te regelen. Kom je er niet uit samen met je ex-partner? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator. Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over de manier van scheiden die het best past bij jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.