Wat als de kinderen steeds vaker bij je ex zijn?

door | 23 nov, 2021 | Actueel

Na een scheiding zijn er afspraken gemaakt tussen beide ouders over de dagelijkse zorg van de kinderen en het co-ouderschap. Toch kan het gebeuren dat er na verloop van tijd wrijving ontstaat, bijvoorbeeld omdat de kinderen steeds vaker bij een ex-partner zijn. Hoe kan dat, en wat kun je doen om dit te voorkomen?

 

Redenen waarom kinderen vaker bij een ex-partner zijn

Het is niet makkelijk wanneer je merkt dat je kinderen steeds vaker bij de ander zijn, en soms kan het zelfs voelen alsof ze liever niet bij je zijn. Toch zijn er vaak hele logische redenen waarom een zoon of dochter meer tijd spendeert bij de ander.

Bijvoorbeeld een nieuwe school of studie. Wanneer je partner dichter bij de school, sportclub of vrienden van je kind woont, kan het ineens praktisch zijn om daar doordeweeks veel te zijn. Reken dit je zelf niet aan, maar ga eens om tafel om te kijken of er afspraken gemaakt kunnen worden over de tijd in het weekend of om bijvoorbeeld op maandag of vrijdag je kind weg te brengen zodat je een dag extra hebt.

Het kan ook zijn dat je partner minder regels en meer vrijheid voor je kind heeft, en zeker vaders wordt regelmatig verweten dat ze kinderen langer laten gamen of opblijven. In dat geval hoef je niet zelf je regels aan te passen, maar zorg er wel voor samen met je kind regelmatig tijd door te brengen en wat leuks te doen!

 

Omgangsregeling na de scheiding 

Tijdens een scheiding vliegt je van alles om de oren! Het is heel normaal om bij alle te regelen zaken, afspraken en regelingen af en toe het overzicht te verliezen of een beslissing te nemen die je achteraf misschien anders had aangepakt. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn heb je veel te regelen dat je goed wilt laten verlopen.

De dagelijkse zorg van ouders voor gezamenlijke kinderen wordt vastgelegd in een zogenaamde ‘zorgregeling’. In bijna alle gevallen zie je dan dat de kinderen vooral bij
één van de ouders blijven. In gelijkwaardige situaties wordt er een co-ouderschapsregeling opgesteld. Door de stappen uit het ouderschapsplan van NetjesScheiden te doorlopen zijn jij, je ex-partner en je kinderen hier goed op voorbereid.

 

Goed overleg is belangrijk

Gesprekken met je ex over de tijd die je met de kinderen doorbrengt, lopen vaak moeizaam. Toch is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, eventueel met iemand erbij als mediator. Belangrijk tijdens het gesprek is om geen verwijten te maken naar elkaar of je kritisch uit te laten over de opvoedstijl van de ander. Zo zorg je voor een gezonde omgeving waarbinnen je samen afspraken over de kinderen kunt maken.

 

Natuurlijk is het niet erg om een mening te hebben over de opvoedstijl van de ander, maar onthoud dat iedereen recht heeft op eigen regels en een eigen manier van opvoeden. Tenzij er gevaar dreigt voor de gezondheid of ontwikkeling van je kind is het daarom beter om je ex-partner in zijn of haar waarde te laten en je te beperken tot vriendelijke tips en advies.

 

Leren loslaten

Ook andere zaken kunnen een rol spelen. Mogelijk heb je als ouder nog veel verdriet over de scheiding, of is er sprake van onverwerkte rouw en/of angst om de kinderen kwijt te raken. Kinderen voelen dit aan, en het kan een drempel voor ze vormen. Heb jij hier mee te maken? Zorg dan dat je met iemand over deze gevoelens kunt praten. 

 

Wat NetjesScheiden voor je kan doen

Om latere onvrede te voorkomen is het belangrijk om al tijdens de scheiding goed na te denken over de voorwaarden van de omgangsregeling. Omdat er zulke grote veranderingen in je leven plaatsvinden ervaren veel ouders het als prettig om bij de ontbinding van een huwelijk of geregistreerd partnerschap goede begeleiding te krijgen. NetjesScheiden helpt je daarbij graag op weg, bijvoorbeeld met ons gratis voorbeeld van een ouderschapsplan.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met op met één van onze experts.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.