Wat is co-ouderschap en hoe regel je het?

door | 27 sep, 2022 | Actueel

Het hoge woord is eruit: je gaat scheiden. Waarschijnlijk heeft het jou en je bijna ex-partner veel moeite gekost dit nieuws te brengen aan jullie kinderen. Uit elkaar gaan is altijd vervelend, maar al helemaal als er kinderen in het spel zijn. Wanneer je besluit dat je wilt scheiden van je partner en je hebt samen minderjarige kinderen, kan je kiezen voor een omgangsregeling of co-ouderschap. 

 

In deze blog lees je meer over de betekenis van co-ouderschap, wanneer je kiest voor co-ouderschap en hoe je co-ouderschap kan regelen. 

 

Wat houdt co ouderschap in?

Als je samen met je ex-partner de zorg voor jullie kind(eren) verdeelt, wordt dit co-ouderschap genoemd. Je betaalt samen de kosten voor jullie kind(eren) en zorgen samen voor de opvoeding. Ook als er belangrijke beslissingen moeten worden gemaakt, nemen jullie deze samen. 

 

In de wet staan er geen regels opgesteld hoe co ouderschap vorm kan worden gegeven. Je kan zelf bepalen hoe de zorg, opvoeding en omgang gaat. Wel ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit co ouderschapsplan wordt ook gedeeld met de rechtbank. 

 

Wanneer co ouderschap?

Het is belangrijk dat je als ouder goed bedenkt of co ouderschap iets is wat bij jullie past. Stel jezelf de volgende vragen om erachter te komen of deze vorm van ouderschap iets voor jullie is:

  • Wil ik onze kind(eren) meerdere keren op en neer laten pendelen tussen de huizen?
  • Is er niet een te grote afstand tussen het huis van mijn ex-partner en die van mij?
  • Is het praktisch mogelijk om de zorg voor de kinderen samen te verdelen?
  • Kunnen er goede afspraken worden gemaakt over de kinderen?

Is het antwoord op deze vragen vooral ‘ja’? Dan kan je voor co-ouderschap kiezen. Twijfel je of co ouderschap iets is voor jullie? Je kan er ook voor kiezen om eerst te gaan voor een omgangsregeling en deze later om te zetten in een co ouderschapsplan. 

 

Hoe kan je co ouderschap regelen?

Heb je gekozen voor co ouderschap? Schrijf de gemaakte afspraken tussen jou en je ex-partner op en zet hier allebei jullie handtekening onder als jullie het met elkaar eens zijn. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, ben je verplicht om dit co ouderschapsplan te sturen naar de rechtbank. Dit stuur je samen met het echtscheidingsverzoek. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om makkelijk en snel je scheiding online te regelen. Kom je er niet uit samen met je ex-partner? Ook dan helpt NetjesScheiden, met behulp van een mediator. Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt over de manier van scheiden die het best past bij jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.