Wat is een echtscheidingsbeschikking en hoe vraag ik dit aan?
Als jij en je ex-partner hebben besloten om uit elkaar te gaan, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de scheiding officieel te maken. Hebben jullie samen kinderen onder de 18 jaar oud? Dan moeten er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de opvoeding en verdeling. Ook het verdelen van de boedel en het maken van afspraken over financiën hoort hierbij. Zodra alles geregeld is, komt het echtscheidingsconvenant te liggen bij de rechter, die vervolgens via een echtscheidingsbeschikking toestemming verleent.
Wat is een echtscheidingsbeschikking en maak je jouw scheiding officieel? Je leest de antwoorden op deze vragen in dit artikel.
Uitleg over een echtscheidingsbeschikking
Je kunt een echtscheidingsbeschikking zien als een schriftelijke uitspraak van de rechter. In dit document staat dat hij of zij het eens is met jullie besluit om te gaan scheiden. Het is belangrijk om te weten dat jij en je ex-partner ook na het krijgen van een echtscheidingsbeschikking nog niet officieel uit elkaar zijn. Er is nog een laatste stap nodig om jullie huwelijk te stoppen.
Laatste stap scheiding officieel maken
Na het ontvangen van een echtscheidingsbeschikking moeten jullie de scheiding nog inschrijven van de echtscheidingsbeschikking bij de burgerlijke stand. Is dit gelukt, dan is de scheiding volgens de wet geregeld. Wacht niet te lang met inschrijven. Je bent namelijk verplicht om dit binnen 6 maanden te regelen na het ontvangen van de echtscheidingsbeschikking. Doe je dit niet, dan blijf je volgens de wet nog steeds getrouwd. Om de scheiding hierna weer te regelen moet je opnieuw documenten inleveren bij de rechter en wachten op een nieuwe echtscheidingsbeschikking.
Verschil echtscheidingsbeschikking en convenant
Een echtscheidingsconvenant wordt wel eens verward met een echtscheidingsconvenant. Toch is dit niet hetzelfde. Een convenant is een overeenkomst tussen jou en je ex-partner, waar de afspraken van de scheiding in staan. Van de verdeling van bezittingen en schulden tot aan de afspraken over jullie (koop)woning. Dit document lever je bij de rechter in die de afspraken en het verzoek om te scheiden bekijken. Krijg je toestemming, dan ontvang je een echtscheidingsbeschikking.
Online scheiden is het snelst en goedkoopst
Het stappenplan om te scheiden is het snelst en goedkoopst bij een online scheiding. Je wordt dan op afstand via internet geholpen door een scheidingsexpert. Bij online scheiden is het belangrijk dat jullie tot goede afspraken kunnen komen. Lukt dit niet, dan is hulp vragen aan een mediator een goed idee.
Ben je ongelukkig in je huwelijk en ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om snel en eenvoudig online te scheiden. Lees hier meer over het snel en goed regelen van je scheiding.
Wil je meer weten over de stappen die je doorloopt bij een scheiding? Neem vrijblijvend contact met ons op als je vragen hebt. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.