Wat is een vechtscheiding?
Wanneer je gaat scheiden, is het belangrijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van geld en goederen, het huis en de kinderen. Dit gaat goed bij het grootste deel van de stellen die uit elkaar gaan. In sommige gevallen lopen de gemoederen echter zo hoog op dat de scheiding meer op een gevecht begint te lijken. Dit noemt men een vechtscheiding. Hoe ga je hiermee om en hoe kun je een vechtscheiding voorkomen?
Een vechtscheiding en kinderen
Een vechtscheiding wordt ook wel een ‘problematische echtscheiding’ genoemd. Soms zijn ouders zo druk bezig met hun eigen strijd en gevoelens, dat de kinderen worden vergeten. Er wordt bijvoorbeeld niet gedacht aan de belangen van de kinderen, of ze krijgen nauwelijks aandacht.
Familierechters hebben hiervoor verschillende initiatieven ontwikkeld. Het doel is om bij vechtscheidingen de problemen voor kinderen te verminderen. Een voorbeeld hiervan is de ‘schottenaanpak’. Deze aanpak wordt ingezet als de ouders niet in staat zijn om te communiceren en afspraken te maken. De ouders mogen dan maximaal negen maanden geen contact hebben. De kinderen krijgen wel alle ruimte om met beide ouders om te gaan.
Een vechtscheiding voorkomen, hoe doe je dat?
Om de scheiding zo goed mogelijk af te ronden, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. De kans dat de scheiding in een vechtscheiding overloopt is dan zo klein mogelijk. Het is dan ook belangrijk om altijd respectvol te communiceren, ook wanneer de emoties hoog oplopen. Een tip hierbij is om altijd aan het belang van de kinderen te blijven denken. Een ander punt dat kan helpen bij een prettig verloop van de scheiding, is je voorbereiden op het scheidingsproces. Wanneer je weet wat het scheidingsproces inhoudt, weet je wat je kunt verwachten. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan en is de kans op conflicten kleiner.
Lees 10 Tips voor goede communicatie tijdens een scheiding voor meer informatie.
Wat kun je doen als je in een vechtscheiding zit?
Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van alle echtscheidingen in een vechtscheiding eindigt. Wanneer dit bij jou het geval is, is het belangrijk om de kinderen niet de dupe te laten worden. Zet de kinderen dus niet in als machtsmiddel en kies voor goede begeleiding.
Onze mediators staan klaar om je te helpen bij deze lastige tijd. Bij NetjesScheiden bieden we drie verschillende mediation oplossingen aan, volledig afgestemd op jouw situatie. Neem vooral contact met ons op voor meer informatie.
Alsjeblieft, jouw stappenplan
Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.