Wat vergeten scheidende koppels het vaakst te regelen?
Als je zonder hulp een scheiding probeert te regelen komen er veel zaken op je af die je het liefst zo snel mogelijk regelt. Er is geen standaard stappenplan waarmee je aan de slag kan omdat elke scheiding andere afspraken kent en de verstandhouding met jouw ex-partner is een belangrijke variabele. De belangrijke zaken zoals afspraken over bijvoorbeeld een eventuele koopwoning of hoe de toekomst met kinderen eruit gaan zien, regelt iedereen gelijk. Maar welke zaken vergeten de meeste koppels? In dit artikel gaan wij ze langs en geven we tips waardoor jij en jouw ex-partner het overzicht kunnen bewaren.
Het pensioen
Als je gaat scheiden denk je vaak aan de zaken die op korte termijn belangrijk zijn. Jonge stellen die uit elkaar gaan denken vaak niet als eerste aan hun pensioen omdat het nog erg ver weg ligt voordat dit relevant wordt. Toch is de wet duidelijk over de rechten en plichten rondom een pensioen bij een scheiding. Tijdens het huwelijk hebben beide partners recht op het pensioen dat in die tijd opgebouwd is. Om het te regelen moet je binnen twee jaar na de scheiding bij de pensioenuitvoerder om het te kunnen verwerken.
De levensverzekering
Net als pensioenregelingen zijn ook de afspraken rondom een levensverzekering niet iets waar je al te snel mee te maken krijgt. Bij een levensverzekering zul je na de scheiding in de meeste gevallen willen dat je ex-partner niet de uitkering van de levensverzekering ontvangt. Daarom moeten jullie beiden de polis aanpassen om te regelen dat de naam je ex-partner niet meer vermeld staat.
Hou de afspraken overzichtelijk en vul ze aan
Naast deze twee regelingen zul je een echtscheidingsconvenant schrijven met daarin afspraken die je gemaakt hebt over hoe je in de toekomst met elkaar omgaat. Het kan zijn dat je het echtscheidingsconvenant schrijft en daar later niet meer veel naar omkijkt. Daarom is het verstandig om goed te bepalen of de afspraken haalbaar zijn. Door alle haalbare doelen overzichtelijk in een convenant op te nemen, voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet.
Voorkom langdurige afhankelijkheid
Het kan een verstandig idee zijn om niet teveel afspraken te maken waardoor je in de verre
toekomst nog erg afhankelijk van elkaar bent. Zeker als één van de twee partners niet meer precies weet wat er in het echtscheidingsconvenant beschreven staat, kun je voor moeilijke situaties komen te staan. Het is niet wenselijk om situaties te krijgen waarin je elkaar nodig hebt terwijl je al lang uit elkaar bent. Voorkom daarom zo veel mogelijk wederzijdse afhankelijkheid en bouw aan een zelfstandige toekomst.
Regel alles overzichtelijk online
Mocht je twijfelen of je alle afspraken met je ex goed kunt maken en of je wel overal aan denkt kun je de scheiding online regelen. Je wordt dan geholpen door professionals die goed weten waar je allemaal aan moet denken om de scheiding volledig rond te krijgen. Zo vergeet je niks en weet je zeker dat je afspraken houdbaar zijn voor de toekomst.
Wat anderen over ons zeggen
Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.
High Trust
Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.
MfN
Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen.
ADR
Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.