Zo behoud je een warm nest voor je kinderen als je gaat scheiden

by | 19 jan, 2021 | Actueel

Een scheiding; nooit leuk maar soms wel onvermijdelijk en nodig. Ook komt er een hoop kijken bij een scheiding. Er moeten praktische zaken worden geregeld je hebt zelf mentaal ook veel te verwerken. En dan zijn er ook nog kinderen in het spel. Hoe zorg je dat zij niet de dupe worden van jullie scheiding en hoe behoud je een warm nest?

 

De invloed van een scheiding op een kind

‘’Zie het als een auto-ongeluk: het gaat er niet om wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Het gaat erom dat de auto is gecrasht en iedereen nu veilig uit het wrak moet zien te komen,’’ aldus Manon Sikkel; ervaringsdeskundige en psychologe. In een interview met het online magazine Bedrock vertelt de psychologe over harmonieus co-ouderschap en geeft ze tips over hoe je dit kunt realiseren.

Volgens haar is de invloed van een scheiding op kinderen groot, groter dan bij de ouders. Voor de ouders is er vaak naast het moeilijke gedeelte ook een lichtpuntje aan de horizon. Zo krijgen zij bijvoorbeeld een nieuwe relatie, een nieuw huis of in het algemeen: een hele nieuwe invulling van hun leven. Dit geldt niet voor de kinderen, zij zullen niet meer opgroeien in een gezin en ervaren dit heel anders.

 

Hoe troost je je kind?

Volgens Manon Sikkel is het belangrijk om te benoemen en te zeggen wat je ziet bij je kind. Zo kun je hen troosten. Door het te benoemen en te zeggen: “Ik zie dat je verdrietig bent. Misschien is het omdat je je vader mist. Dat kan ik me heel goed voorstellen.” Vervolgens is de kans groot dat je kind over iets heel anders begint, dat het bijvoorbeeld zegt dat hij bang is dat je doodgaat. Dan praat je daarover en stel je hem of haar gerust. De psychologe en ervaringsdeskundige benadrukt dit in het interview met Bedrock.

 

Kinderen van gescheiden ouders zijn bang om hun stabiliteit weer te verliezen

Tot slot geeft de psychologe een tip, iets waar je zelf misschien niet snel aan zou denken. Sikkel vertelt over inside jokes: zij en haar nieuwe vriend zeggen vaak tegen elkaar: “O ja, dat was vroeger, toen we nog verliefd waren.” Dat is een grap die al sinds het begin werd gemaakt en verder geen lading heeft, tot haar zoon het hoorde en er erg van schrok. Toen realiseerde ik me dat kinderen van gescheiden ouders extra bang zijn hun stabiliteit weer te verliezen. Ze hebben het al eens meegemaakt, het kan altijd weer gebeuren. “Dus die grap maken we niet meer”, aldus Sikkel.

Zit je zelf in een scheiding waar kinderen (onder de 18 jaar) bij betrokken zijn? Het opstellen van een ouderschapsplan is dan verplicht. Meer informatie hierover vind je hier.

Waar wil je meer over weten?

Wij hebben de meest relevante onderwerpen voor je op een rij gezet.

Online scheiden

Online scheiden is de snelste en goedkoopste manier om te scheiden.

Gratis scheiden

Onder voorwaarden kun je samen gratis scheiden.

Partnerschap ontbinden

Een geregistreerd partnerschap kun je in enkele muisklikken ontbinden.

Onze dienstverlening wordt beoordeeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.