Zo ga je liefdevol uit elkaar

door | 20 apr, 2021 | Actueel, Tips & Tricks

Wanneer een relatie niet meer werkt en meer negatieve dan positieve aspecten bevat, is het beter om uit elkaar te gaan. Vaak is dit een lastige periode waar, tijdens of na het afronden van de praktische zaken, gevoelens van verdriet, boosheid en wrok bij komen kijken. Toch is het mogelijk om liefdevol uit elkaar te gaan. Relatie-expert Katherine Woodward schreef hier het boek ‘Lang en gelukkig uit elkaar’ over. In haar boek vertelt de Amerikaanse over co-ouderschap en mindful scheiden.

 

“Uit elkaar gaan wordt vaak iets dramatisch, omdat het verhaal zo anders liep dan het had moeten lopen” schrijft Katherine. Om stellen te helpen bij het op en fijne manier afsluiten van hun huwelijk of relatie, stelde Katherine een 5-stappenplan op:

 

Wat voel je?

In deze eerste stap keer je terug naar jouw gevoelens over de scheiding; zoals angst, verdriet of wanhoop. Bedenk dus wat je ervaart en kijk hoe je deze negatieve emoties om kunt zetten in iets positiefs. Katherine heeft het in haar boek over het omzetten van destructieve energie naar constructieve energie.

 

Het heft in eigen handen nemen

In de tweede stap gaat het om de focus op jezelf te leggen. Vaak letten we alleen op wat de ander heeft gedaan terwijl het juist belangrijk is om in te zien wat jouw aandeel in de scheiding was. Hierdoor stap je uit de slachtofferrol en neem je verantwoordelijkheid voor jouw acties. Vanuit daar leer je op jezelf te vertrouwen en ontwikkel je jezelf.

 

Patronen doorbreken

In deze stap duik je nog wat dieper in jezelf en ga je op zoek naar de oorzaak van negatieve patronen in je liefdesleven. Wat is iets dat telkens op een negatieve manier terugkomt in relaties? Oftewel, welk patroon herken je? Dit kan best iets zijn wat je onbewust hebt meegenomen vanuit je ouders of gebeurtenissen in het verleden. Wanneer je je bewust bent van dit patroon en de oorzaak ervan, kun je het in toekomstige relaties ombuigen.

 

De kracht van positiviteit

Ook als je door een moeilijke tijd gaat, kun je de positieve dingen in het leven zien. Richt je op je nieuwe leven en probeer vrijgevig te zijn, ook naar je ex-partner. Dit zorgt voor meer positiviteit en een fijne communicatie. Dat heeft weer een positief effect op bijvoorbeeld de kinderen af anderen uit de omgeving.

 

Focus op je nieuwe leven

Het laatste punt gaat over het inrichten van je nieuwe leven. Focus op de nieuwe dingen die nu mogelijk zijn; nieuwe vrienden of hobby’s. Eindelijk de inrichting die je zo mooi vindt. Je begint letterlijk met een nieuwe start. Probeer hier het positieve van in te zien en je zal je beter voelen.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.