Zo kom je het snelst van je liefdesverdriet af

door | 6 jun, 2023 | Actueel

Bijna iedereen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken: een gebroken hart. Liefdesverdriet, hartenpijn of minnepijn is het verdriet wat je voelt als je relatie is gestopt. Als je bent gescheiden wordt het gemis wat je voelt scheidingsrouw of rouwverwerking genoemd. Wanneer je hart gebroken is, denk je misschien dat je je nooit meer blij zult voelen of plezier kan hebben. Toch is over het algemeen het ergste verdriet voorbij na ongeveer 6 weken. Het helpt als je begrijpt wat er gebeurt als je liefdesverdriet voelt. Lees in dit artikel wat je het beste kunt doen na het stoppen van je relatie.

 

Wat gebeurt er als je liefdesverdriet voelt?

Wij mensen houden van liefde geven en krijgen. Als je verliefd bent, zorgt dit voor extra aanmaak van de gelukshormonen dopamine en oxytocine. Dit is meteen ook de reden waarom liefde een soort verslaving is. Als de relatie aan wie jij liefde geeft en van krijgt, stopt, krijg je minder van deze hormonen en meer stresshormonen. Niet alleen als de relatie met je partner stopt kan je liefdesverdriet voelen. Ook als je een huisdier, familielid of vriendschap er niet meer is, kan je hetzelfde gevoel ervaren. Vaak duurt het ongeveer 6 weken om over dit soort verdriet heen te komen. 

 

Hoe herken je liefdesverdriet?

Door de extra stresshormonen in je lichaam kan je last krijgen van verschillende lichamelijke en mentale klachten. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van gespannen spieren, slecht slapen, hoofdpijn, buikklachten en minder zin in eten. Er bestaat zelfs zoiets als een break-up verkoudheid. Dit komt doordat bij veel stresshormonen ook je immuunsysteem een klap krijgt. Daarnaast kun je jezelf somber voelen, veel nadenken, geen zin hebben om de deur uit te gaan en minder zelfvertrouwen hebben. 

 

3 tips die jou kunnen helpen 

Zoals je hebt kunnen lezen kan je flink last hebben van liefdesverdriet. Maar hoe kom je het snelst van dit gevoel af? Met onze 3 belangrijkste tips kom je een heel eind. 

 

#1 Probeer geen of zo weinig mogelijk contact te zoeken

Als je gaat scheiden en jullie hebben samen kinderen, is het lastig om geen contact met elkaar te hebben. Toch is het belangrijk om zo weinig mogelijk mee te krijgen van het leven van de ander. Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Maar hoe meer je aan diegene denkt, hoe moeilijker je verder kunt gaan met je eigen leven. Het kan bijvoorbeeld goed voor je werken om je ex te blokkeren of verwijderen op social media. Ook kun je spullen van de ander in jouw huis teruggeven of weggooien of je woning te verbouwen. 

 

#2 Accepteer je verdriet

Ook al doe je zo je best, soms kan je het gevoel van verdriet niet uit de weg. Het is belangrijk om je gevoel op dat moment te accepteren. Sta stil bij wat je voelt en waarom dit is. Heb je bijvoorbeeld koffie gedronken bij jullie favoriete horecazaak? Dan kan je op dat moment extra verdriet voelen. Het kan je helpen om met jezelf af te spreken hoe vaak je per dag mag huilen of je boos mag voelen. Ga een gesprek aan over je gevoelens met je vrienden, familie of buren. Je staat er niet alleen voor!

 

#3 Ga erop uit 

Niet alleen zijn je vrienden of familie er voor een goed gesprek. Ook kun je er samen op uit gaan om leuke dingen te doen. Zo breng je niet alleen je hoofd op andere gedachten. Je hersenen maken daarnaast ook meer dopamine aan. En dat is precies wat je nodig hebt als je liefdesverdriet voelt. Probeer een goede balans te vinden in het accepteren van je verdriet en het op zoek gaan naar leuke dingen om te doen. 

 

Ben je van plan om te gaan scheiden? Bij NetjesScheiden is het mogelijk om online te scheiden. Als het jullie niet lukt om goede afspraken samen te maken, is het handig om te scheiden met hulp van een mediator. 

Neem vrijblijvend contact met ons op bij vragen. Samen kijken we naar de beste en meest duurzame oplossing voor jouw situatie!

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.