Zo kun je het best een lastig gesprek voeren

door | 7 sep, 2021 | Actueel

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je relatie te verbreken, zal je ook het gesprek aan moeten gaan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer het besluit als een verrassing komt voor je partner. In een interview met Bedrock geeft expert Wicher Schols advies.

 

Communicatie is belangrijk

Wicher Schols is organisatiecoach en hoofddocent aan The School of Life in Amsterdam. Zijn specialisatie is communicatie. In het interview vertelt Wicher over een aantal zaken die vaak mis gaan in communicatie. Het eerste punt heeft te maken met hoe afhankelijk je van elkaar bent. “Daarom zijn gesprekken met familie of op het werk vaker lastig dan met vrienden. Je bent in die eerste twee situaties meer afhankelijk van elkaar.” Ook is vertrouwen erg belangrijk. “En dan niet alleen als het meezit”, legt Wicher uit. “Maar ook als het tegenzit, bijvoorbeeld als iemand je confronteert.”.

 

Tips voor het voeren van een moeilijk gesprek

De eerste tip is om te letten op de manier waarop jij vragen stelt. Probeer er bijvoorbeeld op te letten dat je open vragen stelt. Begin met vraagwoorden als wie, wat, waar, waarom of wanneer. Wat ook waardevol kan zijn, is jezelf kwetsbaar opstellen en delen wat er in je omgaat. “Vaak weten mensen wel wat er in ze omgaat, maar realiseren ze zich niet dat precies dat de sleutel is tot het gesprek”, legt Wicher uit.

Een andere tip is het geven van feedback. De meeste mensen vinden het niet zo leuk om feedback te geven. ‘’Daarom wachten veel mensen te lang, tot het te laat is. Mijn advies is dan ook om te betalen met kleingeld in plaats van met briefjes. Daarmee wil ik zeggen: wacht niet met feedback geven tot de relatie is verstoord is, maar spreek iemand zo snel mogelijk aan, ook al lijkt het nog klein. Dan kan hij of zij nog bijsturen.” aldus Wicher

 

Meer positieve gevolgen van moeilijke gesprekken

Door deze tips voor het stellen van vragen en het geven van feedback, zullen moeilijke gesprekken makkelijker verlopen. Hoewel de boodschap nog steeds erg moeilijk kan zijn, zullen de gevolgen positiever uitpakken. Iedereen vindt het fijn om gehoord te worden dus het is belangrijk om de ander daar ook de kans voor te geven. Zo zorg je ervoor dat beide partijen het gesprek met een tevreden gevoel kunnen verlaten.

Komen jullie er alsnog niet uit samen? Dan helpen onze mediators jullie graag verder. Of hebben jullie de eerste moeilijke gesprekken gehad, maar weten jullie niet wat de volgende stappen zijn? Dan staan onze scheidingsexperts voor je klaar met ons stappenplan bij scheiding en diverse diensten.

Alsjeblieft, jouw stappenplan

Hieronder kun je het stappenplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

1.000+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.