Zo maak je een scheiding fijner voor de kinderen

door | 13 jul, 2021 | Actueel, Praktijk Cases

Per jaar maken in Nederland 86 duizend kinderen een scheiding mee. Demi Keppel, toegepast psycholoog, en Sophie Mulder, pedagoog, richtten Villa Pinedo op. Daar helpen ze kinderen omgaan met de scheiding van hun ouders. Ook schreven Demi en Sophie vanuit eigen ervaringen een boek: Je hoeft ’t niet alleen te doen. Daar helpen ze kinderen én ouders mee. Want hoe maak je een scheiding nou fijner voor de kinderen?

 

 

Het effect op de kinderen

Demi was negen toen haar ouders gingen scheiden. “De scheiding kwam voor mij heel onverwacht, ik dacht dat mijn ouders voor altijd bij elkaar zouden blijven. Plotseling valt je hele sprookjesbeeld uit elkaar. Er gebeurt veel in korte tijd. Je gaat verhuizen, moet wennen aan een nieuwe partner van een van je ouders, voelt je nergens echt thuis.” vertelt Demi in een interview met RTL Nieuws. Ook legt ze uit dat ze haar verdriet voor zich hield om zo haar ouders niet tot last te zijn.” Ik was gefocust op mijn omgeving, wilde dat iedereen blij was en stopte mijn verdriet weg.’’ Demi en Sophie geven aan dat ze dit ook bij veel andere kinderen zien terugkomen.

 

Jonge kinderen en een scheiding

Sophie was drie toen haar ouders gingen scheiden. Doordat ze zo jong was, weet ze niet zoveel meer van de scheiding zelf. Maar de wisselende situaties van het gezin hadden juist een groot effect op haar. “Ik moest me steeds weer aanpassen aan een nieuwe gezinssamenstelling” aldus Sophie. “Ik kreeg stief- en halfbroertjes en –zusjes en voelde me nergens honderd procent bij horen. Dat is een groot thema geweest in mijn jeugd. Net als Demi was ik altijd een flexibel kind dat niet te moeilijk deed, om mijn ouders te ontlasten. Maar in mijn puberteit kwam alle opgekropte pijn en verdriet eruit in rebels gedrag.”

 

Praten helpt

Sophie vertelt dat erover praten erg heeft geholpen. Ze ging destijds naar een kinderpsycholoog en dat had een positief effect. Het boek: Je hoeft ’t niet alleen te doen, schreven beide dames uit eigen ervaring. “Dit is het boek dat we zelf vroeger ook graag hadden willen hebben.”. Demi en Sophie vertellen in het interview dat veel kinderen zich eenzaam en boos voelen. Een tip voor ouders om de scheiding voor de kinderen fijner te maken is letten op de wederzijdse communicatie. “Het is het belangrijkste dat je samen ouders blijft. Als partners kun je wel uit elkaar gaan, maar als ouders nooit. Wees je daar bewust van.’’ legt Sophie uit. Demi voegt toe: “En blijf met elkaar in gesprek, zorg dat het een onderwerp blijft aan de keukentafel.’’

 

Ouderschapsplan opstellen

Soms kan het handig zijn om dingen die besproken zijn op papier te zetten. Zo voorkom je dat een van beide ouders achteraf terugkomt op gemaakte afspraken. Een ouderschapsplan is hier de ideale uitkomst voor. In dit document leg je namelijk afspraken over de opvoeding en verzorging van de kinderen vast. Dit kan voor veel rust zorgen bij de kinderen. Wil je meer weten? Lees hier alles over het opstellen van een ouderschapsplan.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.