fbpx

Zoon- en Dochterdag 2022

door | 9 aug, 2022 | Actueel

Komende donderdag is het Zoon- en Dochterdag. Deze feestdag komt overwaaien uit Amerika en wordt ‘Son and Daughter Day’ genoemd. Op 11 augustus wordt er een stapje terug gedaan als het gaat om de dagelijkse verplichtingen en wordt er stilgestaan bij de kostbare tijd doorbrengen met je kinderen. 

 

Doe samen iets wat jullie allemaal graag willen doen: ga uiteten bij een restaurant, maak een wandeling of ga naar de bioscoop. Welke activiteit je ook kiest, het belangrijkste is dat je samen met je kinderen herinneringen maakt. 

 

In dit artikel lees je meer over het ontstaan van Zoon- en Dochterdag, gevolgen van een scheiding op een kind en tips om je kind te steunen bij een scheiding. 

 

Ontstaan Zoon- en Dochterdag

Het ontstaan van de Zoon- en Dochterdag brengt ons terug naar het jaar 1936. Het verhaal gaat dat een J Henry Dusenberry vragen hoorden waarom er wel een speciale dag was voor vaders en moeders, maar niet voor kinderen. Het Zoon- en Dochterdag idee kreeg hierna grip in Missouri en verspreidde zich erna steeds verder. 

 

Zeker in Amerika is deze dag erg belangrijk: veel Amerikanen hebben namelijk twee banen zodat vaste lasten betaald kunnen worden. Hierdoor hebben ouders minder tijd voor hun familie en zoon- en dochtertijd schaars. Maar ook in Nederland wordt er door families aan Zoon- en Dochterdag gedaan. Veel ouders hebben een baan en niet altijd even veel tijd voor kinderen. Zeker wanneer er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden – zoals bij een scheiding – is tijd doorbrengen met elkaar belangrijk. 

 

Gevolgen van een scheiding op een kind 

Elk jaar gaan er in Nederland bijna 50 duizend stellen uit elkaar en krijgen bijna 86 duizend kinderen te maken met een scheiding. Ondanks dat ouders geen geliefden en partners meer van elkaar zijn, is het belangrijk dat je er wel samen uit moet komen als het gaat om de kinderen. 

 

Een scheiding heeft grote gevolgen voor kinderen. Zo hebben kinderen met gescheiden ouders bijvoorbeeld een lager schoolniveau dan verwacht werd. Niet alleen problemen op school zie je vaker bij kinderen met gescheiden ouders. Ook zie je vaker sombere of angstige gevoelens, een laag zelfbeeld, agressief gedrag of problemen met leeftijdsgenoten. 

 

Tips om je kind te steunen bij een scheiding 

Ben je van plan om te gaan scheiden van je partner en hebben jullie samen kinderen? Voor kinderen is een scheiding van hun ouders een situatie met veel gevolgen. Het is daarom extra belangrijk om je kind of kinderen zo min mogelijk te belasten met de scheiding. Hoe je dit doet, lees je in de volgende 5 tips: 

 

Vertellen aan je kinderen dat jullie gaan scheiden 

Als je besluit om te gaan scheiden van je partner, is het belangrijk dat je zelf aan je kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden. Het beste is om dit te doen samen met je ex-partner, als dit mogelijk is in jullie situatie. 

 

Neem schuldgevoelens weg 

Kinderen zullen zich af gaan vragen of het hun schuld is dat ouders besluiten om te gaan scheiden. Leg uit dat de scheiding niet de schuld is van je kind en herhaal dit een aantal keren en op verschillende momenten. 

 

Voorbereiden op veranderingen 

Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee. Je kan je kinderen het beste voorbereiden op veranderingen, door te vertellen wat er gaat gebeuren. Let wel op dat je niet te ver van tevoren veranderingen gaat bespreken. Dit kan verkeerd werken. 

 

Zorg voor een goede samenwerking met je ex-partner

Ondanks dat jullie geen partners meer van elkaar zijn, is het wel belangrijk dat jullie ouders voor jullie kinderen zijn. Zorg daarom voor een goede samenwerking. Ruzies kunnen negatieve gevolgen hebben voor kinderen. Voer dan ook geen discussies als jullie kinderen er zijn. 

 

Schakel op tijd hulp in 

Lukt het niet om samen met je partner tot goede afspraken te komen? Dan is het handig om na te denken over hulp van een mediator. Door middel van gesprekken kunnen er afspraken worden gemaakt en zorgen op tafel worden gelegd. 

Heb je hulp nodig van een mediator? NetjesScheiden helpt! Lukt het jullie wel om samen tot goede afspraken te komen? Dan is online scheiden een goedkopere en snellere optie! Neem bij vragen over scheiden vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan

Hieronder kun je het ouderschapsplan van NetjesScheiden gratis downloaden.

600+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.