Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Jessica
Scheidingsexpert

Als jij en je ex-partner geen kinderen hebben en een huurwoning hebben, is het ontbinden van een samenlevingscontract erg eenvoudig. Wanneer jij en je ex-partner een koopwoning hebben, komt er iets meer bij kijken.

Eigenaar van de woning

Wat er met de woning gaat gebeuren, is vaak afhankelijk van wie de eigenaar van de woning is. Als jij alleen eigenaar bent van de woning, mag je zelf in de woning blijven wonen. Je ex-partner kan dan geen aanspraak maken op de woning. Andersom geldt hetzelfde wanneer je ex-partner alleen eigenaar is van de woning. Wanneer jij en je ex-partner samen eigenaar van het koophuis zijn, zullen jullie afspraken moeten maken over wie er in de woning blijft wonen of dat de woning verkocht zal worden.

Samenlevingsovereenkomst

Het kan zo zijn dat afspraken hierover al opgenomen zijn in de samenlevingsovereenkomst. De afspraken die hierin staan zijn leidend in het vaststellen van wat er na het beëindigen van jullie relatie met de woning gebeurt. Afhankelijk van de afspraken die in de samenlevingsovereenkomst staan, worden verdere afspraken gemaakt.

Akte van verdeling

De afspraken die gemaakt worden met betrekking tot de woning, worden uiteindelijk vastgelegd in een akte van verdeling. Deze akte wordt opgesteld door een notaris en bevat alle afspraken omtrent de woning: wie blijft er in de woning wonen en welke voorwaarden zijn hieraan verbonden.