Alimentatie – Wijzigen

Op het moment dat jij en je ex-partner gaan scheiden, wordt de alimentatie berekend. Deze wordt vastgesteld aan de hand van jullie inkomens op dat moment en jullie leefsituatie. In de loop van de tijd kunnen hier echter veranderingen in optreden, waardoor het logisch is om de alimentatie te wijzigen. Daarnaast vindt er ook een jaarlijkse wijziging van de alimentatie plaats die gebaseerd is op de lonen.

Verandering in jouw situatie of die van je ex-partner

Na verloop van tijd kan jouw situatie van jou of je ex-partner veranderen. Je kunt bijvoorbeeld je baan verliezen, een nieuwe partner krijgen of met pensioen gaan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Alle voorbeelden waarbij de draagkracht wijzigt, kunnen een reden zijn om de alimentatie te wijzigen. Als je de alimentatie wilt wijzigen, kun je hiervoor een wijzigingsverzoek indienen bij de rechtbank. De rechtbank zal vervolgens beoordelen of de wijzigingen niet aan jou zelf te wijten zijn en je dus je alimentatieplicht niet probeert te ontwijken. Het accepteren van een baan met een beduidend lager salaris dan in je vorige baan zal bijvoorbeeld niet geaccepteerd worden door de rechter als reden om de alimentatie te verlagen.

Jaarlijkse indexatie

Naast wijzigingen in jouw situatie of die van je ex-partner, is er ook de jaarlijkse indexatie die ervoor zorgt dat de alimentatiebedragen wijzigen. Ieder jaar worden de alimentaties geïndexeerd aan de hand van de stijging in de lonen. Willen jij en je (ex-)partner de alimentatie laten herberekenen? Dat kan binnen ons traject: Nazorg na scheiden

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.