Alimentatie – Partneralimentatie

Als partners heb je binnen een huwelijk een onderhoudsplicht naar elkaar toe. Dat betekent dat jullie elkaar moeten ondersteunen om in jullie levensonderhoud te kunnen voorzien. Hoewel jullie na een scheiding niet meer samen leven, blijft de onderhoudsplicht in stand. Als de verschillen in inkomen tussen jou en je ex-partner groot zijn, zal één van jullie waarschijnlijk partneralimentatie moeten betalen. De berekening van deze alimentatie kunnen wij voor jou regelen. 

Is partneralimentatie verplicht?

Je bent wettelijk verplicht om je ex-partner te ondersteunen om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien wanneer hij of zij daar zelf onvoldoende middelen voor heeft. Onderling kun je echter afspreken dat je ex-partner afziet van de partneralimentatie. In dat geval hoef je deze uiteraard niet te betalen. Er is één uitzonderingssituatie. Wanneer je ex-partner binnen 5 jaar na jullie scheiding in de bijstand terecht komt, zal de Sociale Dienst de bijstandsuitkering op jou verhalen, ongeacht jullie onderlinge afspraken.

Hoe hoog is de partneralimentatie?

Hoeveel partneralimentatie er betaald moet worden, mag door jou en je ex-partner in goed overleg bepaald worden. Vaak wordt dit echter gedaan met behulp van een advocaat, notaris of mediator. Deze maakt dan een berekening aan de hand van de behoeften van de ontvanger en de draagkracht van de betaler. Ook wordt dan gekeken naar de mogelijkheden van de ontvanger om zelf geld te verdienen, ook wanneer deze op dit moment niet werkt.

Hoe moet partneralimentatie betaald worden?

Meestal wordt partneralimentatie betaald in de vorm van een geldbedrag dat maandelijks op de rekening van de ontvanger gestort wordt. Dit is echter niet verplicht. Het is ook toegestaan om partneralimentatie in natura te betalen, door bijvoorbeeld de huur of hypotheek voor je ex-partner te betalen.

Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

Hoe lang partneralimentatie betaald moet worden, is afhankelijk van hoe lang het huwelijk tussen jou en je ex-partner geduurd heeft. Partneralimentatie wordt vastgesteld voor de helft aantal jaren van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar. Let op! Er kunnen specifieke regels van toepassing zijn op jullie situatie waardoor de duur kan afwijken. Onze klantenservice helpt graag.

Wanneer je ex-partner opnieuw gaat samenwonen of trouwen, komt er meteen een einde aan de alimentatieplicht.

Alsjeblieft, jouw checklist

Hieronder kun je de checklist van NetjesScheiden gratis downloaden.

900+ klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9.2

Wat anderen over ons zeggen

Wij helpen jaarlijks zo'n 2000 koppels om soepel te scheiden, tot volle tevredenheid van alle partijen.

Klantbeoordelingen

9.2

Onze keurmerken

High Trust

Wij werken op een duurzame manier samen met de Raad voor Rechtsbijstand op basis van High Trust. Zo maken we samen het proces van het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand makkelijker en eenvoudiger.

MfN

Wij werken met mediators die gecertificeerd MfN-registermediator zijn. Dit betekent dat zij een opleiding hebben gevolgd om mediator te worden. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen. 

ADR

Ook werken wij met mediators die voldoen aan de hoge kwaliteit- en onderhoudseisen van het ADR. Het ADR Register is een onafhankelijk keurmerk dat een verzoek heeft ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand om, net als de MfN, door de Raad te worden erkend.